Всички фирми в България ще бъдат компенсирани със 110 лв. за мегаватчас

Правителството отхвърли идеята на КРИБ и БФИЕК за дългосрочни извънборсови договори с производителите

Всички фирми в България ще бъдат компенсирани със 110 лв. за мегаватчас

Снимка: БТА

6940 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Цена на тока за бизнеса

Фирмите в България ще получат държавна компенсация в размер на 110 лв. за мегаватчас потребена енергия в периода 1 октомври – 30 ноември 2021 г. Това обяви служебният премиер Стефан Янев на брифинг днес. За разлика от предишната идея за компенсация от 50 лв. за мегаватчас, обявена преди няколко седмици, сега вече правителството смята, че няма нужда от актуализация на бюджета.

Тази позиция от днес се различава коренно от позицията на финансовия министър Валери Белчев, който при обявяването на предишния вариант на финансовата подкрепа заяви, че задължително трябва актуализация. Янев не можа да обясни защо бе загубено толкова време, в което бизнесът не знаеше какво ще прави в тази тежка ситуация, тъй като действащ парламент ще има най-рано в началото на декември, а актуализация може и въобще да няма.

Тези 450 млн. лв., необходими за подкрепата на бизнеса със 110 лв. на мегаватчас ще бъдат взети от дивидента, който АЕЦ „Козлодуй“ трябва да преведе на държавата следващата година. Според служебния кабинет тези пари ще са налични заради свръхпечалбите, които производителите правят от рекордните цени на тока на борсата.

Средствата за подкрепа на бизнеса ще се отпускат след подписване на договори между Министерството на енергетиката и търговците на електрическа енергия, доставчиците от последна инстанция, производителите и операторите на борсовия пазар на ток.

До 5 дни ще бъдат изготвени темплейтите за договорите, а първите компенсации се очакват със следващите сметки за електроенергия – от 1-во до 15-то число на ноември, каза енергийният министър Андрей Живков.

Крайният срок за плащанията за октомври и ноември е до края на 2021 г.

В тези 110 лв. за мегаватчас не влизат другите 30 лв., които с промяна на методиката КЕВР ще спести на фирмите, които не са избрали търговец на ток и в момента купуват от снабдител от последна инстанция – трите ЕРП-та. Там цените са дори по-високи от рекордните на борсата.

От днешния брифинг стана ясно, че искането на КРИБ и БФИЕК енергийно-интензивните консуматори в България да сключват директни двустранни договори с производителите, няма да бъде разрешено.

По отношение на извънборсовите търгове, имаше ясно становище от КЕВР и имаме юридическо становище, че това е сериозно нарушаване на пазара, което е недопустимо“, каза Живков.

В интервю за Economic.bg председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че тези договори са допустими и според европейските директиви, и според последните насоки на Европейската комисия за подкрепа на битовите и небитовите абонати на ток.

България се намира в труден момент – на много изпитания, които можем да преодолеем с общи усилия. Мой дълг е да бъда честен и прям с Вас за тази трудна ситуация, в която се намираме като общество и държава. Изправени сме пред сериозни кризи, които заплашват социалния и икономически живот. Разбирам негативните обществени реакции и напрежението. Няма да се оправдавам, нито ще защитавам безкритично служебния кабинет. Да се греши е неизбежно и човешко и ще се коригираме, когато е необходимо“, каза Янев.

Той определи като грешка начина, по който Министерството на здравеопазването обяви въвеждането на задължителните зелени сертификати.

Като грешка отчитам, че като кабинет, когато с Министерството на здравеопазването подготвихме много отдавна процедурата по налагане на по-строги мерки, грешката ни е, че независимо, че бяхме готови с тези правила, чакахме до последния момент да ги обявим“, каза Янев.

Той изрази надежда, че действието на тези сертификати ще продължи само няколко седмици, но ги подкрепи и заяви, че те ще спасят много животи и ще защити стабилността на здравната система.

Алтернативата е затваряне на държавата. Така стана през 2020 г. и още се справяме с последиците от тогава“, добави премиерът.

Той добави, че е готов да поеме политическата отговорност за всички действия на служебното правителство, „защото участието в политическия живот означава да се взимат трудни и непопулярни решения, които обаче са в обществен интерес“.

Подкрепи Economic.bg