Бизнесът ще чака нова актуализация на бюджета за енергийна подкрепа

Правителството изготви мярка за субсидиране бизнеса с 50 лв. за мегаватчас, но парите не бяха заложени в предишната промяна на финансовата рамка

Бизнесът ще чака нова актуализация на бюджета за енергийна подкрепа

Снимка: БТА

880 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Цена на тока за бизнеса

Служебното правителство изготви фискална мярка за бизнеса, като този път е в подкрепа заради скъпия ток на борсата. Предвидено е подпомагане в размер на 50 лв. за мегаватчас и трябва да действа за шест месеца. Това ще струва на държавният бюджет около 650 млн. лв., изчисли финансовият министър Валери Белчев, който участва в брифинг, заедно с премиера Стефн Янев, енергийния министър и председателя на КЕВР.

Средствата ще дойдат основно от свръхпечалбите на държавните енергийни дружества – АЕЦ „Козлодуй“ и ЕСО – под формата на дивидент. Според Янев пари има и те не са проблем. Проблемът отново се оказва нормативен, тъй като е необходима актуализация на бюджета – втора за тази година.

„Без тази актуализация няма да има преразпределение до декември. Но за 2022 . ще заложим да е валиден механизмът до средата на годината. За мерки през октомври и ноември имаме парите, но не можем да ги разпределим. Декември ще има такава възможност, ако парламентът направи актуализация. Ако не я направи, ще влязат с новия бюджет за 2022 г.“, обясни премиерът Янев.

Правителството подготвя и други мерки, съвместно с регулаторите. Една от тях е, че държавата най-после ще изработи и ще защитава позиция в рамките на Европейския съюз и ще иска по-гъвкава общоевропейска политика по отношение на компенсаторните механизми за държавна помощ и временно намаляване на тежестта на въглеродните емисии, които се калкулират в цената на тока.

„Министерството на финансите, съвместно с енергийната борса и Министерството на енергетиката, ще приеме наредба за създаване на клирингова къща. Механизъм ще работи за балансиране на интересите на търговци и потребители. Ще се създадат условия за гъвкав пазар и намаляване на финансовия риск за участниците на този пазар“, обясни другата дългосрочна мярка Янев.

Предвиждат се и краткосрочни обаче, които са основно по отношение на дейността на КЕВР. Министерството на енергетиката и БЕХ ще предлагат нови позиции за дългосрочни договори, за пакети, подходящи за по-малки потребители на енергия. Така фирмите ще бъдат подпомогнати с по-добър достъп до пазара при цени, които по-лесно да договарят.

„Така ще се стимулират крайните клиенти, които търгуват на борсата и да не зависят от търговци, които им предлагат по-високи цени, които те биха могли да постигнат“, коментира Янев.

По отношение на КЕВР, властта обещава регулаторът да засили контрола – по отношение на издаването и прекратяването на лицензи, санкции при нарушаване на правилата. „По подобен начин ще бъдат изследвани и предложени корекции за промяна на правилата на Енергийната борса по отношение на методиката за образуване на цената и временно преустановяване на застрахователните гаранции, като финансови инструменти, ползвани при някои сделки“, обясни Янев.

Той добави, че се обмисля и пакет от мерки за подкрепа на публичните предприятия, но те все още не са готови и не даде подробности.

КЕВР ще изготвя новите нормативи около два месеца, обясни председателят на регулатора Иван Иванов.

Министърът на енергетика Андрей Живков заяви, че няма причина да подава оставка, защото от средата на август цените на тока за бизнеса са сред най-ниските в ЕС. Премиерът също каза, че няма д аму я иска, защото според него се справя с кризата.

Подкрепи Economic.bg