КРИБ и държавата се разбраха за дългосрочни енергийни договори

Ще бъдат сформирани работни групи, които да оформят юридически тази извънборсова търговия за най-големите енергийни консуматори

КРИБ и държавата се разбраха за дългосрочни енергийни договори

Снимка: БТА

2930 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Цена на тока за бизнеса

Настояваме да се пристъпи към подписване на двустранни договори между енергийноинтензивните предприятия в България и АЕЦ „Козлодуй“ и НЕК. Вчера излязоха насоките на Европейската комисия за държавно подпомагане в тази енергийна криза и те също потвърждават тази възможност за сключване на двустранни споразумения.

Това каза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев след срещата с министрите на енергетиката, икономиката и финансите днес. В нея участваха още председателят на Минно-геоложката камара проф. Николай Вълканов и на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов.

Държавата и бизнесът са се разбрали да се създадат работни групи, които да разгледат всички варианти и да намерят юридическата възможност, за да се сключват дългосрочни двустранни договори между големите енергоинтензивни предприятия и държавните производители. В момента покупко-продажбата се случва изцяло на борсата.

До края на следващата седмица трябва да решим този казус с юристите и експертите в работните групи, които ще се сформират. От наша страна ще участва председателят на БФИЕК г-н Константин Стаменов, от страна държавата – министърът на енергетиката Андрей Живков“, каза Домусчиев.

Той е категоричен, че не може да се чака повече, защото с всеки изминал ден ситуацията за предприятията се влошава. Председателят на КРИБ обяви, че всеки ден разговаря с колеги, които му казват, че или намаляват производства и не могат да си изпълняват договорите, или вече са пред пълно затваряне.

„Не можем да чакаме повече. Разбрахме се с правителството до края на следващата седмица да се работи активно и в най-кратки срокове да могат да се сключат двустранните договори. Става въпрос за 150-160 големи енергоинтензивни предприятия, които да подпишат двустранни договори, които да действат до края на 2022 г. – както е в Гърция, Франция и Германия. Там има такива договори“, каза Домусчиев.

Според него моделът в България в момента е много объркан и реално за големите консуматори никой не мисли. „А те са много важни за енергийната система, защото потребяват 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дена в годината“, каза той. Домусчиев се надява

От по следващия понеделник да може да се подписват вече тези двустранни договори.

Засега обаче все още не са ясни критериите, по които ще се избират предприятията, които ще могат да ги сключват. Поради тази причина не е ясно колко енергия ще трябва да се задели за тях. Енергийният министър Андрей Живков каза, че се работи по този въпрос и скоро ще е ясно колко енергия ще бъде извадена от свободния пазар по тази линия и дали няма да има ценови удар за по-малките фирми заради това.

По отношение на заявения протест от страна на АИКБ срещу високите цени на тока, от КРИБ не го подкрепят. „Няма да протестираме, ще препоръчаме на колегите от другите работодателски организации също да изчакат, за да видим какво ще се случи в работните групи. КРИБ и БФИРЕК поискаха тази среща. Аз не мога да чакам Васил Велев (председателят на АИКБ – бел. ред.) да решава вместо мен“, каза Домусчиев.

Министърът на икономиката Даниела Везиева побърза да уточни, че засега създаването на тези договори не е окончателно решение, а е предложение. „Ще се комуникира в рамките на работната група, стъпвайки на вчерашните насоки“, каза тя.

Друга мяра, която са обсъдили бизнесът и държавата, но за която трябва парламент, е въвеждането на компенсации за въглеродните емисии. „Разбрахме се, че започваме работа по изостаналия Законопроект за промени в Закона за климата, в частта на наредбата, която да даде възможност да се компенсират точно енергоинтензивните предприятия чрез компенсации за въглеродните емисии. И такава работна група ще бъде стартирана. И след ситуирането на Народното събрание след изборите, това ще бъде едно от първите решения“, каза Везиева.

Финансовият министър Валери Белчев заяви, че в момента четат насоките на Европейската комисия за енергийна подкрепа и ги изследват. „Отговаряме на искането на индустриалците и поехме ангажимент до седмица да им предложим нещо и да го съгласуваме с тях“, каза той.

Подкрепи Economic.bg