ЕС минава на 5G до края на 2020 г.

Решението ще стимулира европейската икономика

ЕС минава на 5G до края на 2020 г.
До 2020 г. държавите членки на Европейския съюз ще трябва да направят радиочестотен обхват от 700 MHz, който ще позволи да се премине към 5G мобилен интернет. Решението е договорено на неофициална среща между евродепутати и представители на Съвета на Европейския съюз.

Въвеждането на 5G ще помогне за създаването на ефективен единен цифров пазар и да засили икономическия растеж Евросъюза. По-бързият интернет ще позволи предоставянето на висококачествени мобилни услуги, свързани със или т.нар. „интернет на нещата“, пише вестник New Europe.

„Постигнатото споразумение ще помогне за развиването на европейската икономика, заяви докладчикът по темата Патриция Тоя от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.  Според него с това предложение европейските институции гарантират честно и ефективно използване на спектъра при мобилните и телевизионните услуги. „Високо качество на мобилен интернет за всеки навсякъде, ще бъде възможно само чрез съвременни правила и инфраструктура“, допълни той.

Крайният срок за 2020 може да бъде удължен с две години от отделните държави-членки поради "надлежно обосновани причини". За да се случи е необходимо Европейският парламент и националните парламенти да го ратифицират. 
Коментари: 0