ЕС може и да предоговори Brexit, смята британският външен министър

Джереми Хънт е в битка с Борис Джонсън за поста на подалата оставка Тереза Мей

ЕС може и да предоговори Brexit, смята британският външен министър

Снимка: БТА

Джереми Хънт, външен министър на Великобритания и претендент за поста на Тереза Мей, заяви, че е разговарял с германския канцлер Ангела Меркел за възможностите да бъде предоговорена сделката за Brexit. По думите ѝ, според него, Европейският съюз (ЕС) е „готов да преговаря за пакета“, ако новият премиер има „правилния подход“. 

Думите на Хънт са в разрез с многократните твърдения на Брюксел, че споразумението за оттеглянето на Обединеното кралство е окончателно и не подлежи на предоговаряне. Един от дискусионните въпроси е този за евентуални промени относно ирландския блокиращ механизъм. Евроескептиците не са съгласни с него, тъй като се опасяват, че това може да задържи Великобритания в митническия съюз за неопределено време. 

В интервю за Sky в неделея обаче Хънт настоява, че Меркел е казала, че Брюксел „ще разгледа всякакви решения“, предложени от Великобритания по въпроса за ирландската граница. 

Критикувайки основния претендент за нов биратнски премиер Борис Джонсън, Хънт коментира, че „ултра твърд човек“ като него ще бъде посрещнат от „ултра твърд отговор“ от ЕС. По-рано Джонсън коментира пред Sunday Times, че смята да задържи изплащането на „сметката по развода“ с ЕС, докато не се постигне по-добра сделка. 

Коментари: 0