ЕС няма да бъде „нито агресивен, нито наивен“ в преговорите за Brexit

Приоритет остава единството на страните членки и 4-те свободи, заяви Мишел Барние

ЕС няма да бъде „нито агресивен, нито наивен“ в преговорите за Brexit

Подходът на Европейския съюз в преговорите за напускането на блока от Великобритания няма да бъде „нито агресивен, нито наивен“. Това заяви главният преговарящ на Брюксел Мишел Барние, цитиран от Reuters.

Британският премиер Тереза Мей иска да започне двугодишните преговори за Brexit до края на март, като задейства безпрецедентно оттегляне на държавата си от най-големия й търговски партньор.

„На този етап не мога да коментирам съдържанието на преговорите... но мога да кажа, че нашият подход няма да бъде нито агресивен, нито наивен“, заяви Барние след среща със словашкия премиер Роберт Фицо в Братислава.

„Фундаменталният приоритет е единството на 27-те държави-членки, както и неделимите 4 свободи на ЕС“, изтъкна дипломатът.

След като британците взеха решение за напускане на ЕС, новият премиер Тереза Мей се ангажира да уважи резултатите от референдума, но в същото време се стреми да осигури на страната си най-добрия възможен достъп до стотиците милиони европейски потребители.

Тя не обяви точно към какъв тип сделка се стреми, страхувайки се това да не отслаби позицията й в бъдещите преговори.

Ограниченията за правото на чужденци да живеят и работят ще бъдат основното препятствие в преговорите.

ЕС настоява, че четирите свободи – за свободно движение на работници, стоки, услуги и капитали не могат да бъдат разделяни една от друга и Великобритания не може да избере само тези, които са в съответствие с интересите й.

Словашкият премиер Фицо отново подчерта, че Словакия ще изисква гаранции за правата на своите граждани във Великобритания.

Коментари: 0