ЕС облекчи мерките за посетителите от трети страни

Влизат в сила нови критерии за определянето на „безопасни“ държави

ЕС облекчи мерките за посетителите от трети страни

Снимка: Красимир Свраков

976 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Държавите от Европейския съюз се договориха да облекчат ограниченията за посетители от държави извън ЕС, съобщават представители пред Reuters. Днес страните членки одобриха предложението на Европейската комисия от 3 май да бъдат облекчени критериите за определяне на „безопасна“ държава и за допускане на напълно ваксинирани туристи от трети страни.

„С днешното споразумение се променят изискванията, според които се определят страните с благоприятни епидемични показатели. Гражданите на тези държави, ако са ваксинирани, могат да бъдат допускани в ЕС“, поясняват представителите.

Според настоящия основен критерий, по който една държава се определя като безопасна, е да няма повече от 25 нови случая с COVID-19 на 100 000 души през предходните 14 дни. Тенденцията трябва да бъде стабилна или намаляваща и трябва да има достатъчен брой тестове, които да показват минимален процент отрицателни резултати.

При сегашните ограничения хората от само седем държави, включително Австралия, Израел и Сингапур, могат да влязат в ЕС на почивка, независимо дали са били ваксинирани.

По време на преговорите Комисията предложи повишаване на броя на случаите на 100. Посланиците на ЕС обаче избраха вместо тях 75, което беше и прието.

„За да получат достъп до ЕС ваксинираните хора, ще трябва да са получили одобрена от ЕС ваксина“, поясняват представителите.

Сега се очаква по данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията да бъде създаден списък с „безопасните“ страни, който ще бъде публикуван най-късно другата седмица.

Коментари: 0