ЕС обяви рекордно финансиране за образование при извънредни ситуации

За 2019 г. са предвидени безпрецедентните 164 милиона евро за проекти в областта на образованието при извънредни ситуации

ЕС обяви рекордно финансиране за образование при извънредни ситуации
428 ~ 2 мин. четене
Европейската комисия обяви днес, че за 2019 г. са предвидени безпрецедентните 164 милиона евро за проекти в областта на образованието при извънредни ситуации. Комисията, заедно с международни и белгийски знаменитости и около 400 студенти, стартира кампания в социалните медии за повишаване на осведомеността и солидарността сред младите европейци. 

„Образованието при извънредни ситуации е абсолютен приоритет за Европейския съюз. От 2015 г. досега размерът на нашата подкрепа нарасна от 1 % от европейския бюджет за хуманитарна помощ през 2015 г. на 10 % през 2019 г.“, коментира Христос Стилианидис, комисар по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи. Той допълни, че ЕС е световен лидер в областта на образованието при извънредни ситуации. 

„Помагайки на всяко дете да получи достъп до училище навсякъде и по всяко време, допринасяме по конкретен начин за мира. Образованието е основата за всичко останало. То е щит срещу насилието, сексуалната експлоатация или радикализацията, особено при хуманитарни кризи“, допълни еврокомисарят. 

Откакто Европейският съюз увеличи подкрепата за децата, засегнати от хуманитарни кризи, в периода 2015 — 2018 г. благодарение на финансирането от ЕС над 6,5 милиона момичета, момчета и учители в 55 държави, засегнати от кризи, са се възползвали от по-добър достъп до качествено образование и обучение. 

Събитието # School4All 

Новото финансиране бе обявено днес от члена на Европейската комисия Христос Стилианидис на организираната в Брюксел проява на високо равнище # School4All, посветена на образованието при извънредни ситуации. Събитието събра над 400 гимназисти, учители, политици и лица, работещи в областта на хуманитарната помощ, като в него взеха участие също и лауреатът на Нобеловата награда за мир Денис Муквеге и белгийските певци Аксел Ред и Тиф Бароу.
Коментари: 0