ЕС посъветва Иран да не предприема необратими ходове

Председателят на Европейския съвет е провел разговор с иранския президент относно ядреното споразумение

ЕС посъветва Иран да не предприема необратими ходове

Снимка: БТА

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че е разговарял с президента на Иран Хасан Рухани, в който го е призовал страната му да се придържа към сключеното с нея международно ядрено споразумение.

Въпросното споразумение, подписано през 2015 г., предвижда контрол над ядрените разработки на Техеран с цел предотвратяване създаването на атомни оръжия. Миналата неделя Иран обяви, че спира да изпълнява ангажиментите си по договорката.

„Току-що говорих с Хасан Рухани относно най-новите развития. Ядреното споразумение остава от ключово значение за световната сигурност. Призовах Иран да не предприема необратими действия“, написа в Twitter Мишел, който координира позициите на отделните страни членки на ЕС.

Техеран обяви, че ще се оттегли от ядреното споразумение дни, след като американският президент Доналд Тръмп нареди въздушен удар, който уби най-високопоставеният ирански военен лидер – Касем Солеймани. Иранската държавна телевизия съобщи, че Техеран повече няма да се съобразява с каквито и да било ограничения по сделката, което на практика означава, че страната повече няма да се придържа към лимитите за обогатяването на уран, за количествата си уранови запази и за развитието на ядреното технология. Иран обаче също така заяви, че ще продължи да си сътрудничи с ядрения регулатор на ООН – Международната агенция за атомна енергия, и че ще се върне към ядреното споразумение, ако американските санкции спрямо страната бъдат отменени.

Коментари: 0