Затишието между Иран и САЩ тласка цената на златото надолу

Интересът на инвеститорите се прехвърли от традиционните активи убежища към акциите на световните пазари

Затишието между Иран и САЩ тласка цената на златото надолу

Снимка: pexels.com

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

За втори пореден ден фючърсите на златото вървят надолу, с което беше сложен край на близо двумесечен положителен тренд при благородния метал. Две последователни отрицателни сесии не са се наблюдавали от ноември насам. Поводът е случващото се в Близкия Изток. Изглежда, че САЩ и Иран са решили да не влизат в мащабен военни конфликтим, а това намали интереса към традиционните активи убежища и засили този към акциите, пише Bloomberg.

Цената на скъпоценния метал потъна, след като се установи, че иранската ракетна атака в сряда срещу две американски бази в Ирак не е причинила жертви. Това даде възможност на президента Доналд Тръмп да се откаже от действия, които биха ескалирали до война. Цената на златото се върна към стойностите си отпреди убийството на иранския генерал Касем Солеймани миналата седмица. Последните изказвания на американския лидер сочат, че напрежението намалява, а цените на акциите в Азия и Европа растат.

Намаляването на геополитическото напрежение тласка цената на златото надолу

"Въпреки спадащата геополитическа несигурност, търговците остават предпазливи", казва в съобщение търговецът с деривати CMC Markets Singapore Pte,преди отчитането на продажбите в четвъртък. „Това поставя златото в добра позиция бързо да си възвърне позициите, ако се случи неочаквано събитие“.

"Металът изглежда „донякъде уязвим“, като се има предвид колко много се купи от него в последно време", каза Дейвид Говет, ръководител на търговията със скъпоценни метали в Marex Spectron Group. „Фокусът сега ще се измести от предполагаеми военни конфликти към развитие на икономиката“.

Цената на златото падна с 1% до $ 1540.33 за унция и се търгуваха на $ 1547.20 в 11:00 ч. българско време, като в 08:42 ч. цената е била $ 1545.99. Най-високите стойности бяха от 1611.42 долара след новината за иранската атака и се достигна най-високото ниво от 2013 г. насам, а последователни ежедневни загуби не бяха отчитани от 25 ноември миналата година.

Докато цените падат, инвеститорите в злато също анализират перспективите за американската икономика и дали съществува вероятност за промяна в монетарната политика на Федералния резерв, който намали лихвите три пъти през 2019 г, преди на обявят, че няма да се движат в тази насока в бъдеще. В петък търговците ще получат най-новия месечен отчет за работа в частния сектор.

Паладият се покачи до рекордните си стойности от 2148.81 долара за унция, задвижвана от силно потребление от производителите на автомобили, комбинирани с тесни доставки. Цените вече са с около 9% по-високи тази година. Среброто падна с 1.3%, докато платината остана стабилна.

Коментари: 0