ЕС премахна последната пречка пред отпадането на роумнга

От 15 юни всички ще могат да използват своите телефони в целия ЕС, както го правят вкъщи

ЕС премахна последната пречка пред отпадането на роумнга
3749 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова
Европейският съюз премахна и последната пречка пред отпадането на роуминга в общността. Окончателното споразумение бе подписано от държавите-членки и институциите на съюза. То урежда техническите условия по отпадането на таксите, които мобилните оператори си плащат едни на други за използването на услуги зад граница.

Това постави и последното парче от пъзела, необходимо за премахването на допълнителните такси от 15 юни 2017 г.

Цената на минута разговор ще стане 3.2 евроцента, докато сега тя е 5 евроцента. От средата на юни изпращането на съобщение ще струва 1 евроцент, което е двойно по-малко от сегашната цена. Стойността за данни при мобилния интернет беше една от най-спорните точки. В момента те са 7.7 евро за гигабайт, а до 2022 г. трябва да поевтинеят до 2.5 евро.

Споразумението увенчава с успех десетилетните усилия от страна на Брюксел да позволи на гражданите да използват телефоните си в чужбина, без да заплащат допълнително. За да стане факт обаче то трябва да бъде гласувано от Съвета на Европейския съюз и от Европарламента.

"Сбогом роуминг", написа в профила си в Twitter евродепутатът Миапетра Кумпула-Натри, която предложи промените в тази област. Комисията от години обещава да премахне допълнителните такси за роуминг, тъй като се опитва да създаде един истински единен цифров пазар. Усилията й доведоха до постепенно прекратяване на тези допълнителни такси - от 15 юни, 2017 г. Тогава всички ще могат да използват своите телефони в целия ЕС, както го правят вкъщи.
Подкрепи Economic.bg