Само 1/3 от американците се чувстват по-сигурни след забраната на Тръмп

Демократите категорично отхвърлят ограничението, републиканците го подкрепят

Само 1/3 от американците се чувстват по-сигурни след забраната на Тръмп

По-малко от 1/3 от американците се чувстват по-сигурни след забраната на новия президент Доналд Тръмп за достъп на мюсюлмани до САЩ. Това показва проучване на общественото мнение в страната, поръчано от Reuters/Ipsos. Тръмп въведе временно ограничение за гражданите на 7 арабски държави, смятайки, че това ще помогне да опази САЩ от тероризма.

Приблизително един на всеки двама американци подкрепя забраната, която спира и приемането на бежанци за срок от 120 дни, установи анкетата. Ограничението очаквано доведе до остри реакции и протести в американското общество, тъй като се смята, че е насочено към мюсюлманите. Десетки хиляди граждани на САЩ излязоха по улиците и летищата, демонстрирайки срещу ограничението, а редица политици се изказаха негативно за него. 

Тръмп отхвърли критиките, заявявайки, че екстремните „проверки за надеждност“ са необходими, за да бъде защитена националната сигурност. „Това няма общо с религията. Става дума за терор и запазване на безопасността на страната ни“, посочи новият президент, след като обяви наложената забрана.

31% от анкетираните смятат, че забраната ги е накарала да се чувстват в по-голяма безопасност, докато 26% считат, че след нея са чувстват „по-несигурни“. Според други 33% ограничението няма да промени нищо.

Забраната на Тръмп блокира достъпа до САЩ на граждани от Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен и наложи ограничение за неопределено време на сирийските бежанци.

Някои републикански законодатели критикуваха действието на президента, тъй като може да е в полза на терористичните организации.

„Тази изпълнителна заповед изпраща сигнал, умишлено или не, че Америка не иска мюсюлмани да посещават страната ни“, заявиха сенаторите Джон МакКейн и Линдзи Греъм в съвместно изявление.

49% от американците са съгласни с ограничението, а 41% са против него. Възприемането му зависи и от политическите възгледи на анкетираните. 53% от избирателите на демократите категорично не са съгласни с него, докато 51% от републиканците категорично го подкрепят.

Почти 3 пъти повече от симпатизантите на демократите смятат, че „САЩ трябва да продължи да приема имигранти и бежанци“, а почти 3 пъти повече от републиканците считат, че „забраната за хора от мюсюлманските страни е необходима за предотвратяване на тероризма“.

Проучването е проведено сред 1201 души във всичките 50 щата, като 453 от тях са избиратели на демократите, а 478 – на републиканците. 

Коментари: 0