ЕС призова Китай, Русия и САЩ да не започват търговски войни

Туск и Юнкер са на посещение в Пекин

ЕС призова Китай, Русия и САЩ да не започват търговски войни

Снимка: БТА

476 ~ 1 мин. четене
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск днес призова в Пекин Китай, Русия и САЩ да не започват търговски войни и прикани трите страни да извършат реформи в Световната търговска организация, съобщиха световните агенции. Туск призова за избягване на хаоса и прикани Русия и САЩ да не разрушават глобалния ред, а да съдействат за неговото реформиране. 

"Все още има време да бъдат избегнати конфликта и хаоса", заяви Туск на пресконференция с китайския премиер Ли Къцян. Той припомни, че в миналото търговските войни много често са ескалирали до открити конфликти.

Туск, както и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер са в Пекин за годишната среща на върха между ЕС и Китай.

"Всички си даваме сметка, че световната архитектура е в процес на промяна пред нашите очи", каза Туск и припомни, че "светът, който ние построихме в продължение на десетилетия донесе на Европа мир, развитие на Китай и край на Студената война".

"Общо задължение е на Европа и на Китай, но също и на Америка и на Русия да не разрушават този световен ред, а по-скоро да го подобрят, да не се впускат в търговски войни, които доведоха до открити конфликти толкова често в нашата история", каза Туск.

"Ето защо призовавам нашите китайски домакини, но също и президентите Тръмп и Путин да започнат съвместно един процес на пълна реформа на СТО", каза Туск.

По-късно днес Туск и Юнкер ще се срещнат и с президента на китай Си Цзинпин.
Подкрепи Economic.bg