Френският посланик: България изпълнява всички критерии, за да стане част от ERM-2

Шенген се нуждае от реформи и България трябва да е част от този блок, смята Н.Пр. Ерик Льобедел

Френският посланик: България изпълнява всички критерии, за да стане част от ERM-2
884 ~ 2 мин. четене
Според Франция България изпълнява всички критерии, за да стане част от ERM-2 и в последствие да се присъедини към еврозоната. Това заяви френският посланик в София Ерик Льобедел пред бТВ тази сутрин.

Дипломатът коментира и т.нар. „План Макрон“, касаещ международните превозвачи, който предизвика редица протести у нас. Според Льобедел няма подобен план, а просто има обединение между 12 страни, които искат работата, условията на труд и почивка на превозвачите да са едни и същи и по този начин защитават интереса си. Според него решенията по пакета „Мобилност“ са така постигнати, че всички страни да са удовлетворени.

Франция и всички наши партньори смятат, че българското председателство беше реалистично и се отличи с два много успешни приоритета – цифровата икономика и Западните Балкани, коментира още първият дипломат на Париж у нас. По думите му президентът Еманюел Макрон винаги е вярвал в България и я е оценявал като партньор. 

Посланикът подчерта, че Шенген в момента не се развива добре и се нуждае от реформи, и България трябва да бъде част от този нов блок, защото участието й като външна граница е много важно.

Дипломатът сподели и радостта на френската мисия у нас след спечелената снощи от националния отбор по футбол втора световна титла. Той разказа, че вчера до късно са празнували в посолството и тази победа идва точно след националния празник на страната. По думите му тази победа е развълнувала не само Франция, а цяла Европа, и още от 1998 г. те са очаквали тази нова победа.

Льобедел смята, че в първото полувреме са доминирали хърватите, но са допуснали грешки, с което са дали предимство на Франция във второто полувреме. Присъствието на президента Макрон и подкрепата на 60 млн. французи, както и присъствието на хърватския президент, допринесоха за силния дух на футболистите, смята той.

Според посланика с Русия трябва да се води диалог, запазвайки ценностите и твърдостта. По думите му Макрон вероятно е говорил за Украйна, за Иран и Сирия с руския президент Владимир Путин. Посланикът е на мнение, че и днешната среща на Путин с Тръмп ще продължи в същата посока.

Льобедел коментира, че американският президент предпочита двустранните отношения и не харесва много комуникацията с големи обединения като ЕС и НАТО. Така има по-голям шанс да налага сила в решенията, които се взимат, подчерта той.
Подкрепи Economic.bg