Рекорди за американските индекси

След силното поевтиняване на петрола по-рано миналата седмица, в петък щатският приключи търговията на 70.57 долара за барел

Рекорди за американските индекси
412 ~ 3 мин. четене

Щатските борси приключиха петъчната сесия с повишения. Dow Jones премина психологическото ниво от 25000 пункта, нараствайки с 0.38%, а измерителят на икономиката S&P 500 прекрачи февруарското ниво от 2800 пункта и затвори с увеличение от 0.11%. Технологичният NASDAQ пък докосна нов рекорден връх и закри търговията на 7825 пункта. Финансовият сектор беше най-търгуван, като отчети изнесоха три от големите банки - JP Morgan Chase, Citigroup и Wells Fargo. 

В петък Фед публикува шестмесечния си доклад пред Сената, а утре и в сряда председателят на банката Джером Пауъл ще отговаря на въпроси на конгресмените. В материала се поместиха прогнозите на банкерите относно лихвените проценти, както и че силният растеж и ниската безработица предполагат увеличение на лихвите, но това трябва да се случи постепенно заради липсата на достатъчно силна инфлация.

В Европа акциите също записаха повишения. Немският бенчмарк DAX нарасна с 0.38% до 12540 пункта, а лондонският FTSE – с 0.14% до 7661 пункта. Френският САС добави 0.43% към стойността си и приключи седмицата на 5429 пункта.

След силното поевтиняване на петрола по-рано миналата седмица, в петък щатският приключи търговията на 70.57 долара за барел, а сортът Брент поскъпна с 0.91% до 74.84 долара.

Златото отстъпи с 0.44% до 1241 долара за тройунция, а среброто – до 15.81 долара.

Акцентите днес

Среща Тръмп - Путин

Днес ще се проведе среща на върха между Путин и Тръмп в Хелзинки, Финландя. Анализатори очакват Путин да призове американския си колега да смекчи санкциите върху Украйна, докато по-рано Тръмп беше заявил, че ще притисне руския държавен глава по въпроси като войната в Сирия и руската намеса в изборите през 2016 г., като в петък САЩ обвиниха 12 руски разузнавачи в хакерска намеса.

Финансови отчети за Q2 на 2018

Продължава сезонът на финансовите отчети за второто тримесечие на годината. Днес репортите си ще публикуват гигантите Bank of America и Netflix, както и Bankers, BlackRock, JB Hunt, Polar Capital и други, сочи дневният бюлетин на Елана Трейдинг.

Cisco Systems Inc. - Дневна

Щатският технологичен гигант Cisco претърпя сериозен спад в цената на акциите си и успя да изтрие 4% от пазарната си капитализация, като по-рано през деня загубите бяха още по-големи. Постигнатите резултати през март и април бяха най-добри след 2000 година, като оттогава възходящото движение беше стабилно. Котировките прекрачиха 50-дневната средна, но не са преминали 200-дневната ЕМА.  Въпреки сътресението смятаме, че в дългосрочен план акциите ще възстановят стойността и ще натрупат нови печалби, като моментът сега може да се използва за дългосрочна покупка.

NZD/AUD – Дневна

След продължителното поскъпване на новозеландския долар спрямо австралийския му конкурент, от април насам нещата се обърнаха и в момента котировките се движат във формиран низходящ канал. Очакваме да има понижение до линията на подкрепа до нива около 0.90120-0.9030, но над 0.9000, след което да последва поскъпване до горната граница на канала.

XAU/USD – Дневна

Златото реализира сериозно понижение в цената, като от април насам ценният метал е изтрил близо 10% от стойността си. Котировките се движат под 50-днрвната средна ЕМА, а индикаторът Стохастик се приближава уверено към 20-те пункта, отбелязващи разпродажбите. Възможно е влизане в къса позиция до достигане на 1230 долара за тройунция и след това да се потвърди, че движението остава същото.

DAX – 4 часова

На 6 часова графика на водещия немски индекс се вижда как бенчмаркът на два пъти прави опит за пробие на нива от Корекцията на Фибоначи. В началото на миналата седмица имаше тест при 50%, но той не беше успешен. По-късно в петък имаше опит за преминаване на границата при 38.2%, съответстващи на 12515 пункта. Очакваме обаче днес да няма преминаване под нея и да станем свидетели на ново поскъпване, поради което смятаме, че моментът е подходящ за влизане в краткосрочна дълга позиция до 12600 с потенциал за 12650.

Подкрепи Economic.bg