ЕС разследва Google за събирането на данни

Досега Еврокомисията е наложила глоби на компанията на стойност 8 млрд. евро

ЕС разследва Google за събирането на данни

Снимка: Pixabay

Антитръстовият регулатор на ЕС разследва Google за събирането на данни, заяви Европейската комисия пред Reuters. Службите за защита на конкуренцията от двете страни на Атлантическия океан сега проверяват как доминиращите технологични компании използват и монетизират данните.

„Комисията изпрати въпросници като част от предварително разследване на практиките на Google, свързани със събирането и използването на данни. Предварителното разследване е в ход", заяви регулаторът на ЕС пред Reuters.

Документът, видян от Ройтерс, показва, че фокусът на ЕС е върху данните, свързани с локалните услуги за търсене, онлайн рекламата, услугите за таргетиране на онлайн реклами, логин услугите, уеб браузърите и други.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер досега е наложила на Google глоби в размер на над 8 млрд. евро през последните две години и разпореди компанията да промени своите бизнес практики.


Google заяви, че използва данни за подобряване на услугите си и че потребителите могат да управляват, изтриват и прехвърлят своите данни по всяко време.
Коментари: 0