Китайското производство с по-голям ръст от очакваното през ноември

Темпът на подобрение е най-силен от декември 2016 г.

Китайското производство с по-голям ръст от очакваното през ноември

Снимка: БТА

Частно проучване, обявено днес, показва, че производствената активност на Китай се разширява с повече от очакваното през ноември, като индексът за покупки от производствата Caixin/Markit manufacturing Purchasing Managers’ Index (PMI) отбелязва 51.8 пункта.

Caixin и IHS Markit заявиха в съвместно съобщение за пресата, че темпът на подобрение е най-силен от декември 2016 г.

Очакваше се индексът да спадне до 51.4 пункта през ноември спрямо 51.7 през октомври, според икономисти, анкетирани от Reuters.

Показанията на PMI над 50 показват ръст, докато тези под това ниво са сигнал за свиване.
Caixin и IHS Markit казаха, че данните от индекса PMI сигнализират за „по-нататъшно скромно подобрение“ в здравето на производствения сектор в Китай, което се дължи на „солидно увеличение“ на производството и нов бизнес. Заетостта в сектора също остава като цяло стабилна, добавиха те.

По официалните китайски данни индексът е бил 50.2 през ноември, което е увеличение спрямо 49.3 през октомври, достигайки най-високото ниво от март, съобщи китайското национално статистическо бюро в събота.

Официалното проучване на PMI обикновено проучва голяма част от големите и държавните предприятия. Индикаторът Caixin разполага с по-голяма комбинация от малки и средни фирми.

Данните идват в момент, когато САЩ и Китай остават в схватка за търговията след наложените в последните месеци мита.
Коментари: 0