ЕС реже парите за Източна Европа, дава ги за мигранти

Брюксел се насочва и към стимулиране на растежа и създаване на работни места

ЕС реже парите за Източна Европа, дава ги за мигранти

Страните от Европейския съюз са се договорили да бъдат орязани почти с 1/4 за следващата година средствата от бюджета на ЕС, предназначени за най-бедните райони, повечето от които се намират в бившите комунистически страни на изток. В същото врече се увеличат фондовете за справяне с мигрантския поток и стимулиране на растежа, съобщава Reuters.

Правителствата на 28-те страни членки единодушно са подкрепили предложение на Европейската комисия, съгласно което плащанията за мигранти и сигурност ще се увеличат с 25% спрямо тези за 2016 г.

Така догодина общият бюджет за мигранти ще достигне 5.2 млрд. евро и част от тях ще отидат за подсилване на външните граници на съюза, каквита са българо-турската, българо-македонската и българо-сръбската.

Други 2.2 млрд. евро ще са за програми извън територията на ЕС за справяне с причините за миграционната вълна.

Освен това правителствата подкрепят 9% увеличение на плащанията по проекти на ЕС за стимулиране на икономическия растеж и създаване на работни места. Сумата достига 19 млрд. евро в момент, когато ЕС продължава да се опитва да намали високата безработица, поддържана от кризата през 2007-2008 г. насам.

Увеличението на тези разходи се компенсира със съкращаване на средствата за фондовете, предназначени за най-слабо развитите райони. През 2017 г. те ще са с почти 24% по-малко спрямо 2016 г.

Дипломати коментират пред Reuters, че основни получатели на такива средства са държавите от Източна Европа и там правителствата се опасяват, че днешното решение може да отвори вратата за още по-големи съкращения в следващите години.

Евентуална компенсация за тях, както и за страдащи от мигрантската вълна страни като Гърция и Италия, може да е предложение за по-гъвкави бюджетни правила. Това ще бъде обсъдено във вторник при прегледа на финансова рамка за периода 2014-2020 г. и не е изключено да се придаде различна тежест на приоритетните разходи при извънредни ситуции и те да не са такова бреме в разходната част на бюджетите.

Според агенцията източноевропейските страни вероятно са били „наказани“ заради системния си отказ да приемат мигранти и бежанци. Те все пак са приели промените, сред които има и намалени бюджетни плащания в редица сектори, включително земеделие и изследователска дейност.

Намаляването на сумите за бедните райони е избрано и поради една особеност на проектите там – поради продължителния период, в който местните администрации ги задвижват, най-големите плащания обикновено стават към финалната фаза на тези проекти с хоризонт до 2020 г.

Като цяло, страните от ЕС са се договорили да намалят бюджета на съюза със 7% спрямо 2016 г. до 133.8 млрд. евро плащания.

Към предложението на Еврокомисията за съкращения за бедните райони по време на преговорите са били добавени още над 820 млн. евро. съкращения.

Оразяни са разходи за космически проекти на ЕС, включително за навигационната система „Галилео“, за фермерите и за ядрени енергийни програми като тази за реактора ITER.

Всичко това се нуждае от одобрение и на депутатите в Европарламента до средата на ноември.       

Коментари: 0