ЕС ще купи още 100 млн. дози от ваксината на Pfizer

Държави членки настояват медицинският регулатор да одобри извличането на шеста доза от флакона

ЕС ще купи още 100 млн. дози от ваксината на Pfizer

Снимка: БТА

1536 ~ 2 мин. четене

Европейският съюз е постигнал съгласие да закупи допълнително 100 млн. дози от ваксината Pfizer-BioNTech срещу коронавируса, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Twitter. Допълнителната покупка ще увеличи общата поръчка до общо 300 млн. дози в рамките на 27-членния блок.

Ваксини срещу коронавирус

Днес медицинският регулатор на Европейския съюз бе помолен да позволи да се извличат по шест дози от флакон от ваксината на Pfizer-BioNTech. Тази практика е разрешена на други места и би позволила по-мащабна ваксинация в рамките на Блока, пише Reuters.

Експертите казват, че е възможно да се извлекат шест дози от всеки флакон, но в момента Европейската агенция по лекарствата (EMA) е разрешила до пет.

Чешкият министър-председател Андрей Бабиш заяви, че е повдигнал въпроса пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с оглед да се поиска спешно одобрение.

Ваксината, изработена от американската Pfizer и германската BioNTech, е единствената, която е получила одобрение от ЕС до момента и вече се прилага в рамките на целия Блок. Но доставките са силно ограничени и нарастващият брой нкоронавирусни инфекции натоварват болниците до краен предел.

BioNTech заяви, че всеки флакон гарантира до пет дози, но и че е възможно да се извлече шеста.

„Обсъждаме с регулаторните органи дали и как да получим шеста доза, както и доставката на необходимите игли и спринцовки за такава система с ниско мъртво количество“, каза говорител на BioNTech, цитиран от Reuters.

Италианските регулатори вече са одобрили изтеглянето на шестa дозa от флакона, заменяйки насоките на EMA за ЕС като цяло.

Подобни одобрения са издадени също от регулаторните органи в САЩ, Великобритания, Швейцария и Израел - всички те започнаха по-рано своите кампании за ваксинация.

Сорен Бростром, ръководител на датския здравен орган, каза, че дори е възможно да се изтегли седма доза от някои флакони на Pfizer и че би било възможно да се ваксинират повече от 250 000 души, колкото са предвидени са първите два месеца от кампанията в Дания.

ЕС подписа споразумения за закупуване на общо 2 млрд. дози от различни ваксини, които ще бъдат разпределени между страните членки пропорционално на населението им.

Подкрепи Economic.bg