ЕС ще продължи работа по споразумението за безвизов режим с Турция

Все още не е ясно, кога ще отпаднат визите за турски граждани

ЕС ще продължи работа по споразумението за безвизов режим с Турция

ЕС ще продължи да работи по споразумение за безвизов режим с Турция, въпреки решението на Анкара да прекрати действието на Европейската конвенция за правата на човека. Това каза днес шефът на говорителите на ЕК Маргаритис Схинас.

"Европейската комисия от своя страна продължава да работи по изпълнението на споразумението с Турция по въпросите за миграцията, визите и борбата с тероризма. Разбира се ние се надяваме, че Турция ще продължи да изпълнява задълженията си по този договор" - каза той.

Въпреки това, той не уточни времето на възможното въвеждане на безвизов режим. Премахването на безвизовия режим за страната е част от споразумението с Европейския съюз, сключено през месец март.

Само преди месец вътрешните министри на 28-те страни-членки на ЕС не успяха да постигнат съгласие за либерализацията на визовия режим с Грузия, Украйна, Турция и Косово. Тогава стана ясно, че ако Турция иска визова либерализация, тя трябва да изпълни условията на ЕС. Едно от най-важните такива е гарантирането на конституционната защита на журналистите и критиците на правителството.

Коментари: 0