ЕС ще търси независимост при батериите с проект за €2.9 млрд.

Паневропейската инициатива идва в отговор на нисковъглеродното бъдеще

ЕС ще търси независимост при батериите с проект за €2.9 млрд.

Снимка: БТА

Регулаторните органи на Европейския съюз одобриха държавна помощ за 2.9 млрд. евро (3.5 млрд. долара) по паневропейски проект за акумулаторни батерии, финансиран от Германия, Франция, Италия и още девет страни членки. Ходът идва в отговор на нарастващото търсене на такъв тип автомобилни и индустриални компоненти в Блока. 

Другите девет участници в схемата, наречена European Battery Innovation, са Австрия, Белгия, Хърватия, Финландия, Гърция, Полша, Словакия, Испания и Швеция, съобщи Европейската комисия.

Целта на инициативата е чрез държавна помощ да се подпомогнат научните изследвания и иновациите в разработването на батерии. Страните се надяват да привлекат допълнително 9 милиарда евро от частни инвеститори.

„На фона на огромните иновационни предизвикателства пред европейската икономика рисковете могат да бъдат твърде големи, за да ги поеме само една държава членка или само една компания“, заяви в изявление европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Така че има смисъл европейските правителства да се обединят, за да подкрепят индустрията в разработването на по-иновативни и устойчиви батерии.“

Финансовата схема няма да е строго фокусирана в конкретен етап, а ще опита да стимулира иновации по цялата верига – от добива на суровини, през проектирането и производството на акумулаторни клетки и опаковането им, до рециклирането и обезвреждането.

Новината идва, след като през 2017 г. Блокът стартира European Battery Alliance в опит да развие една индустрия, която се очаква да процъфтява в нисковъглеродното бъдеще. Целта е да се гарантира независимост от вносни продукти или технологии.

Коментари: 0