ЕС започна допитване за премахване на лятното часово време

През март анкета показа, че 73% от германците предпочитат то да бъде премахнато

ЕС започна допитване за премахване на лятното часово време

Снимка: Public Domain Pictures

2051 ~ 1 мин. четене
Европейската комисия започна проучване дали да се запази лятното часово време или да бъде премахната тази често поставяна под въпрос практика часовниците се преместват с един час напред за шест месеца в годината. Проучването ще продължи до 16 август.

Допитването започна по искане на Европейския парламент от февруари, а също на граждани и някои страни членки на ЕС. Поставени са 5 въпроса, на които хората трябва да отговорят как преживяват лятното часово време, дали искат да го запазят или да премахнат съществуващата уредба и защо, както и да уточнят дали предпочитат часовниците да останат за постоянно с един час напред или назад.

През март анкета показа, че 73% от германците предпочитат да бъде премахнато лятното часово време, отбелязва германската агенция DPA. Малцина обаче очакват то да бъде премахнато през следващите пет години.

Лятното часово време е въведено в няколко европейски страни с цел да се пести енергия през Първата световна война. Според законодателството на ЕС часовниците в общността се преместват с един час напред в последната неделя от март и се връщат отново в последната неделя на октомври.
Подкрепи Economic.bg