EURACTIV: ЕП извика Борисов и Гешев да обясняват за мащабната корупция

„Заради тревожната обстановка в България“

EURACTIV: ЕП извика Борисов и Гешев да обясняват за мащабната корупция

Снимка: МС

13282 ~ 1 мин. четене

В петък при затворени врати в Европейския парламент ще се проведе заседание, посветено на тревожната обстановка в България и достигащите до Брюксел новини за мащабна корупция и протекции на най-високо равнище, разкрива българското издание на EURACTIV по свои източници.

Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, под председателството на евродепутата от Нидерландия Софи инт’ Велд, е поканила премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев на заседанието. По информация на изданието обаче те ще бъдат представени от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, заместник-главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

От страна на Европейската комисията ще участва Жюлиен Мусние, ръководител на отдел „Граждани, равенство, демокрация и върховенство на закона”. Венецианската комисия на Съвета на Европа ще бъде представена от Симона Граната-Менгини и от Джанлука Еспозито, ръководител на отдела за действие срещу престъпността на GRECO.

Припомняме, че България се намира в политическа криза, а антиправителствени протести се провеждат вече за 50-и пореден ден. Напрежението в кабинета струва и постовете на вече петима министри - Владислав Горанов, Емил Караниколов, Младен Маринов, Николина Ангелкова и Данаил Кирилов.

Подкрепи Economic.bg