Тръмп ще се бори с „изтичането на мозъци“, като налага глоби

Той обеща да санкционира всяка компания, която разкрива работни места извън САЩ

Тръмп ще се бори с „изтичането на мозъци“, като налага глоби

Снимка: БТА

1948 ~ 1 мин. четене

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ако бъде преизбран, администрацията му ще наложи глоби на всяка компания, която си позволи да разкрие работни места извън Америка.

Ние ще наложим санкции на всяка компания, която позволи на САЩ да произвежда работни места в чужбина“, заяви Тръмп по време на своя реч пред партията си, предава Reuters.

„Ще направим така, че нашите компании и работни места да останат в страната ни. Програмата на Джо Байдън е направена в Китай. Моята програма е направена в САЩ”, коментира още американският президент.

Тръмп за пореден път заяви, че е готов да „предизвика“ Китай по отношение на всички въпроси, които са свързани с търговията. Американският президент прекара голяма част от първия си мандат, водейки търговска война срещу Пекин заради търговските практики, трансфера на технологии, като наложи мита и глоби върху китайския внос на стойност 370 млрд. долара.

През май той заплаши да наложи нови данъци на американски компании, които произвеждат стоки извън Съединените щати, още един ход, който администрацията му може да предприеме, за да отблъсне веригите за доставка от Китай и да издигне нови търговски бариери.

Коментар в насока, запазване на работните места и хората в САЩ, беше направен от Тръмп миналата седмица, когато заяви:

Ще дадем данъчни кредити на онези компании, които върнат работните места в Америка. И ако не го направят, ще поискам налагане на глоби върху тях“.

 

Подкрепи Economic.bg