Страхът от имотен балон се засилва: Цените в Русия не спират да растат

За опасност от балон на жилищния пазар предупреди и зам.-финансовия министър

Страхът от имотен балон се засилва: Цените в Русия не спират да растат

Снимка: Pixabay

2402 ~ 2 мин. четене

Коронавирусните субсидии, които бяха отпусати в Русия, за да подпомогат ипотечното кредитиране с цел стимулиране на икономиката в кризата, увеличиха значително търсенето на имоти, но и техните цени, което допълнително засилва страховете от създаване на имотен балон на руския пазар на недвижими имоти.

По данни на агенцията за недвижими имоти PIK в цялата страна се наблюдава скок в търсенето на имоти. В Москва пък цените са скочили с 10% през последните три месеца, според Андрей Рябински, съсобственик на MITS, московска група строителни и недвижими компании, цитиран от Bloomberg.

Русия обяви през април, че ще субсидира лихвите по ипотеките в опит да стимулита търсенето на заеми и нови апартаменти в разгара на коронавирусната епидемия. Но по-ниските нива подхранват търсенето, въпреки че предлагането на нови жилища не расте, като по този начин се повишават цените. С доходи, които едва ли ще се възстановят скоро, това може да доведе до ситуация, в която кредитополучателите ще останат със заеми, които не могат да изплащат.

Властите са на мнение, че субсидирането на лихвите ще съживи икономиката. Но това няма да проработи. За да се съживи икономиката, е нужно увеличение на доходите", смята Олег Вюгин, преподавател в Московското висше икономическо училище.

Според него имотен балон вече се е образувал.

Понижението на лихвите на централните банки изтласка средните лихви по ипотечните кредити в Русия до 7.5% през юни, най-ниското ниво в най-новата руска история, според изследователя на недвижими имоти Cian.

Броят на новотпуснатите ипотеки през първото полугодие в Свердловска област са скочили с 12% в сравнение с година по-рано. Повишение от 8.4% пък е отчетено в района на Новосибирск, по данни на компанията за недвижими имоти. 

Стимулът предизвика „взривоопасен“ растеж на кредитирането и би могъл да създаде жилищен балон, тъй като някои хора не са достатъчно платежоспособни да изплащат заемите си, заяви миналия месец заместник-министърът на финансите Алексей Моисеев.

Трябва да се запитаме дали има смисъл системно да субсидираме кредити като ипотечните. Рискуваме създаването на балон на пазара сред хора, които нямат достатъчно възможности да изплатят ипотеките си", предупреди той тогава.

 

Подкрепи Economic.bg