Eurobank продава дял в подразделението си в Румъния

Така групата ще изпълни ангажиментите си към европейските власти

Eurobank продава дял в подразделението си в Румъния
3875 ~ 1 мин. четене

Гръцката Eurobank, която е собственик на българската Пощенска банка, търси стратегически инвеститор за закупуване на дял от подразделението й в Румъния – Bancpost, съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници.

Банката, която оперира в Румъния, България, Сърбия и Кипър, трябва да компенсира задлъжнялостта си чрез негръцки активи. Дълговете трябва да бъдат до 8.7 млрд. евро до 2018 г. от около 11.2 млрд. в момента, въз основа на ангажиментите, договорени с европейските власти по конкуренцията.

Eurobank е наела двама съветници – HSBC и Mediobanca, които да търсят стратегически инвеститор, проявяващ интерес да придобие дял в Bancpost. Това ще помогне на гръцката банкова група да намали участието си в Румъния и да изпълни поетите ангажименти за намаляване на експозицията си в чужбина.

Bancpost има активи на обща стойност 3.1 млрд. евро, както и мрежа от 148 клона, в които работят 2255 души.

„Не искаме да се оттегляме изцяло от Румъния, но не можем да предоставим допълнителен капитал, за да осигурим растежа й. Ако стратегически партньор купи дял в Bancpost, нашата експозиция ще бъде намалена с оглед на нашите ангажименти“, заяви източник от банката, пожелал анонимност.  

Eurobank, която е третата най-голяма банка в Гърция по активи, през миналата година продаде и украинския си клон Universal Bank на TAG Group. Тогава от банката уточниха, че продажбата е свързана с плановете за преструктуриране, които бяха одобрени от ЕК. Стойността на сделката не беше оповестена.

Подкрепи Economic.bg