„Авионамс“ може да ремонтира и МИГ-29

Трябва да се получат обаче разрешения от руска страна

„Авионамс“ може да ремонтира и МИГ-29

Снимка: Министерство на икономиката

4442 ~ 1 мин. четене

Министърът на икономиката Теодор Седларски проведе днес работно посещение в "Авионамс" АД, единственото извън Руската федерация предприятие, което извършва ремонт на вертолети с гражданско и военно предназначение от типа МИ 8, МИ 17 и техните модификации и на самолети от фамилията МИГ и СУ.

В настоящия момент „Авионамс” изпълнява договор за ремонт на 36 броя вертолети, сключен с Агенцията на НАТО за снабдяване и поддръжка NSPA. Министърът на икономиката гарантира подкрепата на държавата за развитие на дружеството и осигуряването на финансов ресурс, чрез който да се финализира изпълнението на поетите ангажименти към агенцията на НАТО.

На срещата бе обсъдено изпълнението на поръчката и предстоящия ремонт на нови вертолети. Беше решено да се проведе среща и с представители на Министерството на отбраната, така че да бъдат предприети съвместни мерки, които да дадат възможност цялата летателна техника на българската армия, включително МИГ 29, да бъдат ремонтирани на територията на завода, след получаванe на съответните разрешения от руска страна. Това съобщават от пресцентъра на икономическото ведомство.

Предвид на това ще продължат съвместните усилия за сътрудничество с РСК МИГ и съответните структури в Руската федерация. Дружеството е съхранило всички мощности, необходими за ремонтно-възстановителни дейности на авиационна техника руско производство, която в момента се експлоатира от българските военно-въздушни сили.

„Авионамс“ в момента разполага със съответните сертификати,  издадени от конструктора, които му предоставят възможност за бъдещо разширяване на дейността.

Подкрепи Economic.bg