EVN прогнозира рязко поскъпване на технологичните разходи

За ноември и декември се очаква разходите да достигнат до 400-500 лв.

EVN прогнозира рязко поскъпване на технологичните разходи

Снимка: Economic.bg/Архив

1228 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Технологичните разходи на електроразпределителните дружества България ще се повишат драстично, прогнозира EVN. По прогнозни цени и фючърси за ноември и декември се очаква разходите да достигнат до 400-500 лв. В същото време определената от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) средна прогнозна цена за едногодишния период  е 131.27 лв. Тази цена влиза във формулата при определянето на крайните цени на битовите потребители.

В момента тези технологични разходи се закупуват на двойно, тройно и дори четворно по-високи цени. Това сподели зам.-председателят на Съвета на директорите на дружеството Калина Трифонова.

Всичките мрежови компании купуват енергията за покриване на технологичен разход от борсата в сегмента "Ден напред". Това е законово изискване. Когато юли месец се образуваха цените, никой не предполагаше, че ще се стигне до такава криза с  електрическата енергия. Към онзи момент нямаше никакъв проблем", каза Трифонова по време на работна среща

Като мрежов оператор EVN България ще трябва да търси външно финансиране, за да може да се покрива този разход за закупуване на енергията за технологични загуби. Това важи за всички мрежови оператори. 

Ако се следва регулацията, увеличението за технологичен разход, би трябвало от 1 юли следващата година да "влезе" в тарифата и да се отрази в крайната цената на всеки потребител. Тревогата на EVN България е, че този разход е твърде висок, за да бъде поет през тарифите. Ако от 1 януари се компенсират тези разходи, те ще покрият само разходите до момента. Има механизми за компенсация. Целта е да не се увеличи цената за крайните клиенти“, коментира Трифонова.

Тя припомни, че трите ценообразуващи компоненти на електроенергията са инвестициите, оперативните и технологичните разходи. Последните представляват загуби на електроенергията при преноса и разпределението й. Размерът на разходите зависи  и от състоянието на мрежата и от инвестициите за поддръжката й. Кражбите, които търпят дружествата от нелоялни клиенти, влизат в нетехнологичните разходи. Според нормативната база енергийните предприятия имат право да възстановяват своите технологични разходи чрез цената за достъп и пренос на електроенергия, определяна от КЕВР. Размерът на технологичните разходи също се определя нормативно от КЕВР, а не се приемат автоматично реалните разходи.

Подкрепи Economic.bg