Учителите без зелен сертификат ще преподават само онлайн

Според Николай Денков въвеждането на тази мярка ще доведе до отлив на педагози, но това ще бъде временно

Учителите без зелен сертификат ще преподават само онлайн

Снимка: БТА

10764 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова
Зелен сертификат

Учителите без зелен сертификат могат да преподават дистанционно. Това заяви служебният министър на образованието Николай Денков пред bTV по повод обсъжданите нови мерки срещу разпространението на коронавируса в училищата.

По думите му 36% от учителите са ваксинирани, а 20% са преболедували коронавирусна инфекция. Той посочи, че проблемът при някои от преболедувалите учители е, че нямат регистриран PCR тест, което прави трудно определянето на датата, на която са се заразили.

Просветният министър обясни, че смята да повдигне пред Министерството на здравеопазването темата за признаването на антигенните тестове за антитела като основание за издаване на зелен сертификат.

Според него въвеждането на зелен сертификат може да доведе и до отлив на педагози, но това ще бъде временно, защото и мерките ще бъдат временни, докато броят на заразените и хоспитализираните спадне.

Остава отворен въпросът кой ще покрие разходите за тестове на учителите, които не са ваксинирани и преболедували.

Министерството на образованието няма бюджет за това", категоричен бе Денков.

По тези причини от министерството искат едномесечен период за въвеждането на новите мерки, ако не бъдат приети от здравните власти.

"Ако новите мерки в училищата влязат в заповед на здравния министър, контролът по тяхното спазване вече ще бъде и на здравните власти, докато сега за това съблюдават от инспекторатите на МОН. В този случай вече и носенето на маска ще бъде задължително и вече няма да бъде "насока", каза още образователният министър.

Той подчерта, че 20% отсъстващи деца или 30% карантинирани паралелки, са основание за преминаване в дистанционно обучение.

"За нас общинските нива са изключително важни, защото на много места няма карантинирани. Планът на Министерството на здравеопазването е индикативен за това как да се действа изцяло за страната при различните нива на заболеваемост. Кога да се спира зависи не само от бройката, но и доколко са пълни болниците и доколко е натоварена здравната система", посочи Денков.

По информация на образователния министър най-много карантиниран ученици има във Видин - 3,06%, докато в други области процентът е под 1.  

Подкрепи Economic.bg