ЕК предупреди Полша, че ще си плати за нарушаването на правилата

Варшава обвинява Европейската комисия, че се превръща в централизиран орган без демократичен контрол

ЕК предупреди Полша, че ще си плати за нарушаването на правилата

Снимка: БТА

1960 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Председателят на Европейската комисия предупреди Полша, че нейното оспорване на върховенството на законодателството на Европейския съюз поставя под въпрос самите основи на 27-членния блок и не може да остане безнаказано.

Полският Конституционен трибунал постанови миналата седмица, че части от правото на ЕС са несъвместими с полската конституция, подкопавайки правния стълб, на който стои съюзът, и поражда опасения, че Полша в крайна сметка може да напусне блока.

Управляващата в Полша националистическа партия „Право и справедливост“ заявява, че няма планове за Polexit и, за разлика от Великобритания преди референдума за Brexit през 2016 г., подкрепата на хората за членство в ЕС остава висока в Полша.

Въпреки това други държави членки са обезпокоени от предизвикателството на Варшава срещу ЕС, включително писмото на премиера Матеуш Моравецки от понеделник, с което предупреждава, че ще доведе до „централизиран организъм, управляван от институции, лишени от демократичен контрол“.

„Дълбоко шокирана“

Говорейки преди Моравецки в разискването в Европейския парламент в Страсбург във вторник, Урсула фон дер Лайен изложи три варианта за отговор на атаката на полския съд срещу първенството на законодателството на ЕС.

В момента Европейската комисия внимателно оценява това решение. Но вече мога да ви кажа: дълбоко съм загрижена“, каза тя. „Това решение поставя под въпрос основите на Европейския съюз. Това е директно предизвикателство за единството на европейския правен ред.“

Тя добави, че първият вариант са така наречените нарушения, при които Европейската комисия оспорва законно решението на полския съд, което може да доведе до глоби.

Друг вариант е създаване на механизъм, с който средствата на ЕС биха били удържани от Полша.

Докато не се разреши сблъсъкът на Варшава с Брюксел, е малко вероятно източноевропейската държава да види дори част от полагащите ѝ се средства по Европейския план за възстановяване и устойчивост. Страната има право на 23.9 млрд. евро безвъзмездни средства и 12.1 млрд. евтини заеми.

ЕС може дори да блокира полския достъп до безвъзмездни средства на ЕС за развитие и структурни проекти в бюджета за 2021-2027 г. на стойност около 70 млрд. евро.

Фон дер Лайен каза също, че трети вариант е прилагането на член 7 от договорите на ЕС. Съгласно него, правата на държавите членки,  включително правото на глас по решения на ЕС, могат да бъдат отнети, защото са нарушили основните ценности на блока.

Моравецки, говорейки по-нататък в асамблеята на ЕС, обвини блока в превишаване на своите правомощия.

Компетенциите на ЕС имат ясни граници, не трябва да мълчим, когато тези граници бъдат нарушени. Така че ние казваме „да“ на европейския универсализъм, но казваме „не“ на европейския централизъм.“

След това редица членове на парламента се изправиха, за да осъдят полския лидер, а някои министри от ЕС, събрани на среща в Люксембург, също се присъединиха към тези критики.

Финландският министър по европейските въпроси заяви, че компромисът не може да бъде решението и Европейската комисия трябва да действа.

„Не искаме да ескортираме никого“, каза Тити Тупурайнен пред репортери. „Уважаваме желанието на полския народ да бъде част от ЕС, но няма да компрометираме ценностната база на ЕС.“

Подкрепи Economic.bg