CWP Еurope инвестира над 1 млрд. лв. във ВЕИ проекти в България

Компанията ще допринесе значително за осигуряването на евтина зелена енергия и ускоряването на енергийния преход в района на Югоизточна Европа

CWP Еurope инвестира над 1 млрд. лв. във ВЕИ проекти в България

Снимка: Unsplash

1172 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Един от най-големите в света инвеститори в зелена енергия – CWP Еurope – планира да изгради ВЕИ проекти на стойност 1 млрд. лв. в България. Компанията вече работи по развитието на общо 2 GW ВЕИ мощности в Югоизточна Европа, на обща стойност от 1.9 млрд. евро, като има амбиции да разшири значително плановете си през следващите години.

Виждаме сериозна възможност в България и на останалите три пазара (Сърбия, Румъния и Украйна), където огромното количество скъпи и замърсяващи въглищни централи трябва да бъдат заменени с възобновяеми източници, колкото е възможно по-бързо", коментира изпълнителният директор на CWP Europe Димитър Енчев.

Той уточни, че партньорството с Mercuria ще позволи да се форсира процеса и ще се търсят по-активно подходящи проекти в България, които да подкрепят.

CWP е активна в региона още от 2008 г., като е разработила и осъществила най-големите вятърни паркове в Сърбия (156-мегаватовия проект Čibuk) и Румъния (600-мегаватовия Fântânele Cogealac). Екипът вече разработва портфолио от вятърни проекти в България с общ производствен капацитет 669 MW и работи по няколко възможности за соларни централи в страната. Вече има два големи вятърни проекта в Североизточна България, които са в напреднал стадий и чийто строеж се очаква да започне след две години.

Компанията е убеденa, че развитието на ВЕИ ще позволи в дългосрочен план да се държат стабилни и цените на електроенергията, а респективно да се поддържа и икономическата конкурентоспособност на региона.

Темата с цените на тока ще става все по-чувствителна в България. Електроенергията от нови вятърни и слънчеви централи е с най-ниска себестойност, а цените на пазара ще се понижат, колкото повече вятър и слънце се присъединят към енергийния микс", каза Енчев.

Според него това, че при ВЕИ цената не зависи от добива и доставката на скъпи суровини, ще гарантира стабилност и предвидимост на разхода за електроенергия на консуматорите и ще повлияе благоприятно тяхната конкурентоспособност.

България, Сърбия, Румъния и Украйна са сред най-въглеродно интензивните енергийни пазари, като въглищата все още доминират енергийния микс. Тези страни имат най-замърсения въздух в Европа и са с някои от най-високите нива на смъртност, дължаща се на замърсен въздух. Декарбонизацията на тези пазари е спешен приоритет и ще изисква хиляди мегавати вятърна и соларна енергия. Съвместната работа на CWP с Mercuria ще позволи оптимизация на разработваното портфолио, по-добро управление на пазарния риск и развитие на необходимите структури за по-добро продуктово предлагане към корпоративни клиенти.

Подкрепи Economic.bg