Денков обяви нова формула за дистанционно обучение

При повишаване на заболеваемостта на 750 на 100 хил. население, училищата ще затварят изцяло

Денков обяви нова формула за дистанционно обучение

Снимка: БТА

25267 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Има предложение за нова формула, по която директорите ще изчисляват кога класовете да минават на дистанционно обучение. Причината е, че сега те срещат трудности при това решение. Министърът на образованието разясни, че при повишаване на заболеваемостта до 750 на 100 хил. души ще се затварят изцяло училищата и ще се преминава към онлайн обучение. Ако зоната в съответната област е тъмночервена, но в училището има ниска заболеваемост, тогава ще се въвежда ротация.

Това е предложение на здравното министерство и ние се съгласяваме с него, защото натискът върху болниците е голям”, каза още Денков.

По думите му всички решения в системата ще бъдат взимани на база заболеваемостта на ниво община, а не на ниво област.

В класната стая – на ротационен принцип

МОН приема ротация за учениците от 5. клас нагоре при заболеваемост над 500 на 100 хил. души на общинско равнище, ако съответната регионална здравна инспекция издаде такава заповед. Тя ще се прилага на ниво училище при над 20% отсъстващи ученици от училището или над 30% карантинирани паралелки.

При ротационния принцип випуските ще се сменят през пет учебни дни. По-дълго ще може да се учи от вкъщи само в случаите, в които не достигат учители за присъствен учебен процес.

Просветното министерство ще запази досегашния начин на ротация, според който първо преминават към онлайн обучение випуските с най-много отсъстващи ученици.

Така вкъщи ще остават първо гимназистите, с изключение на 12. клас. При продължаващо влошаване на епидемичната ситуация обаче и учениците от 12. клас, и прогимназиален етап, с изключение на 7. клас, минават на дистанционно обучение. Седмокласниците и учениците от начален етап ще учат онлайн само в краен случай при обективна невъзможност обучението да продължи присъствено.

Затварянето на детски градини ще става само с предписание на РЗИ.

Преустановяване на колективните извънкласни дейности

МОН приема намерението на МЗ да преустанови колективните извънкласни дейности при заболяемост в общината над 500 на 100 хил. души, за да се ограничи смесването на ученици от различни паралелки. Между двете министерства няма разминавания по предложението спортните занимания да се провеждат само на открито, ако съответната община попада в червена или тъмночервена зона (заболяемост над 250 на 100 хил. души). Причината е, че във физкултурните салони влизат различни паралелки и опасността от зараза там е по-висока.

При лошо време часовете по физкултура ще се провеждат в класните стаи. Според преподаватели по физическо възпитание и спорт в тях могат да се разглеждат правилата при различните видове спортове, да се обсъждат съдийски казуси, да се правят междупредметни връзки с биология, химия, математика и др.

Подкрепи Economic.bg