Зелените сертификати са свили оборота на заведенията с 80%

Браншовите организации излизат на национален протест утре, очакват да се включат 70 хил. души

Зелените сертификати са свили оборота на заведенията с 80%

Снимка: БТА

5294 ~ 2 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева
Зелен сертификат

Оборотите в заведенията са паднали с над 80% в първите два дни след въвеждането на зелените сертификати в България. Това обявиха браншовите организации БХРА, СЗБ и БАЗ в обща позиция до медиите. Те заплашват служебното правителство, че утре ще има национален протест, в който обещават да се включат 70 хил. души.

Ресторантьорите ще блокират възлови кръстовища в цялата страна.

Започваме стачни действия в 15.00 ч. утре в цялата страна. Очакваме над 70 хил. души да се включат в протеста. Нищо друго не ни остава. Пълен бойкот. И най-вероятно, ако това не даде ефект и не се смени заповедта, от другата седмица няма да я спазваме. Не ни интересуват проверките за зелен сертификат. Така или иначе ще фалираме“, коментира пред Economic.bg Pичapд Aлибeгoв, пpeдceдaтeл на Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

Спадът в оборота на заведенията е пропорционален на ваксинираните българи – при 20% ваксинация, 80% спад. Това показват данни на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ). Подобна криза в сектора не е имало през последните 30 години. Браншовите организации ще се включат в протеста на обединения български бизнес, който ще бъде под надслов „Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!“

Тоталното обезлюдяване на заведенията е следствие на заповедта, издадена от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, който дискриминира няколко сектора от българската икономика. Гратисен период, за да се настрои бизнесът към новите правила, не бе даден, обясняват от ресторантьорския бранш.

Използваме случая отново да опровергаем внушенията на някои от министрите, че зеленият сертификат е въведен по желание на туристическия бранш. Факт е, че имаше срещи, на които ние се съгласихме да работим със зелен сертификат, като единствена алтернатива на локдаун. Но направихме конкретни предложения как това да се случи, за да има както здравен, така и икономически ефект. Нашите предложения бяха пренебрегнати, а начинът, по който се въведе „зеления сертификат“ ни обрича на гибел, с което няма как да сме съгласни“, се казва в съобщение на БХРА, СЗБ и БА  до медиите.

Подкрепи Economic.bg