Вече се издават сертификати за преболедували след антигенен тест

Документът обаче важи само за България и с него не може да се пътува в чужбина

Вече се издават сертификати за преболедували след антигенен тест

Снимка: Красимир Свраков

26579 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Зелен сертификат

Сертификатът за преболедуване на COVID-19, удостоверено с бърз антигенен тест, от днес е достъпен за изтегляне през портала на Националната здравно-информационна система. Документът обаче важи само за България и с него не може да се пътува в чужбина – той не е еднакъв с единния цифров сертификат на Европейския съюз.

От началото на деня броят на изтеглените сертификати, включително зелените европейки и тези от новия тип, надхвърли 60 хиляди. От тях 13 000 са удостоверения за преболедуване на COVID-19, доказано чрез бърз антигенен тест, което е около 20% от всички изтеглени документи.

Българско „изобретение“

Въпросното удостоверение е българско „изобретение“, разработено от „Информационно обслужване“ АД за четири дни. То дойде в отговор на критики срещу въведеното миналата седмица изискване за предоставяне на зелен сертификат за достъп до публични места и мероприятия. Освен очакваното негативно отношение на неваксинираните към новите мерки, недоволство изразиха и много граждани, които са регистрирани в системата като преболедували коронавирус, но с положителен резултат от антигенен тест. Той обаче не се признава от единната европейска система, която зачита само PCR изследването.

Така се стигна до компромисното решение да се създаде нов вид удостоверение, което да отговаря на нуждите на новите мерки в рамките на България. То ще важи 365 дни от датата на първия положителен антигенен тест за COVID-19. Припомняме, че валидността на удостоверенията за преболедуване на коронавирус бе удължена от 6 на 12 месеца със заповед на министъра на здравеопазването.

Това удължаване отново е в отговор на местните мерки. Според гласуваните от Европейския парламент единни правила продължителността на сертификата за преболедували с доказан PCR тест е 180 дни.

Как се вади сертификатът?

Гражданите, които желаят да получат удостоверение за преболедуване на COVID-19, доказано чрез бърз антигенен тест, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и телефонния номер, с който са регистрирани в Националния регистър за борба с COVID-19. Те ще получат специален SMS код, който трябва да се въведе в страницата на портала.

Рекордно теглене на сертификати

Общо 1.470 млн. е броят на изтеглените зелени европейски сертификати до този момент. От обявяването на епидемичните мерки на 19.10.2021 г. до този момент гражданите са изтеглили над 550 хил. сертификата. Днес в часовия диапазон 9.00-10.00 ч бе постигнат рекорд по изтеглени сертификати – 24 723. 

Подкрепи Economic.bg