Бизнесът иска закриване на държавни структури

Асоциацията на индустриалния капитал е твърдо „против“ увеличаване на минималната заплата и пенсия

Бизнесът иска закриване на държавни структури

Снимка: Красимир Свраков

11568 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Бюджет 2022

Закриване на държавни структури с отпаднали, дублирани и затихващи функции, свиване на бюджетите на министерствата и намаляване на средствата в сектор „Ред и сигурност“. Това са част от основните предложения на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в навечерието на изготвянето на рамка за държавния бюджет за следващата година.

Бизнес организацията настоява в бюджета да бъдат предвидени средства за държавната схема „60/40“ до средата на 2022 г., както и да бъде въведено постоянно действащо антикризисно законодателство за подкрепа на заетостта, доходите и ликвидността на фирмите при настъпване на неочаквани кризи и бедствия.

От АИКБ са и категорично „против“ административното увеличаване на минималната работна заплата в страната в период на криза, тъй като това би довело до „посивяване“ на трудовите правоотношения. Асоциацията настоява и за преустановяване на увеличаването на минималната пенсия, а размерът на пенсиите да се определя единствено съобразно осигурителния принос, като възрастните хора с най-нисък размер на плащането да бъдат подкрепяни чрез системата на социалното подпомагане.

Бизнесът е и „против“ планираното увеличаване на максималния осигурителен доход от 3000 лв. на 3600 лв., докато средният осигурителен доход в страната не достигне 1500 лв. За сравнение, по данни на националната статистика към август той е в размер на 1143.90 лв.

Освен че като цяло от АИКБ са негативно настроени към промяната на данъчната система и евентуалното вдигане на осигурителните вноски, за пореден път настояха и за прекратяване на натрупания отпуск по време на майчинство. Както и за ангажимента на фирмите да плащат първите три дни от болничните на служителите. 

В същото време асоциацията предлага да бъде повишен прагът за задължителен одит на предприятията, така че „на малките и средни предприятия да не бъдат вменявани неприсъщи и скъпоструващи задължения“. Припомняме, че подобно предложение бе внесено точно преди година в парламента от „Обединените патриоти“, но то така и не бе одобрено от депутатите в пленарна зала. Тогава патриотичната формация настояваше дa бъдaт yвeличeни пpaгoвeтe, нaд ĸoитo мaлĸитe ĸoмпaнии пoдлeжaт нa зaдължитeлeн oдит – oт 2 нa 3 млн. лв. зa бaлaнcoвa cтoйнocт нa aĸтивитe и oт 4 нa 6 млн. лв. зa нeтни пpиxoди oт пpoдaжбитe

Енергетика

В сферата на енергетиката АИКБ настоява за насърчаване на иновационните технологии в производството, съхранението и доставката на енергия, както и създаване на национален съвет по енергетика с експерти с „безспорна репутация“, но и при независимост от текущите политически процеси. АИКБ настоява за развитие на ядрената електроенергия и насърчаване на производството на енергия от ВЕИ, включително за собствени нужди.

Бизнесът иска и минимизиране на бюрокрацията при изграждане на фотоволтаични инсталации до 1 MW и съкращаване на процеса на присъединяване към мрежата. Асоциацията предлага и държавата да предвиди финансова подкрепа за домакинствата за включването им към газова мрежа.

Образование

От бизнес организацията настояват за въвеждане на ангажимент за работа в страната за определен период на всички завършили студенти „държавна поръчка“, като мярка за спиране „изтичането на мозъци“ от страната. Освен това АИКБ предлага намаляване на срока за обучение в степен „бакалавър“ на 3 години и увеличаване на стипендиите.

В гимназиалното образование бизнесът иска държавата да намери начин да привлече интереса на учениците към технологични и природо-математически науки, както и да скъси срока на средното образование до 11 клас. АИКБ настояват и за задължителна лятна практика на учениците от 8 до 11 клас, както и задължителна матура по математика при приключване на средното образование.

Здравеопазване

Бизнесът призовава за въвеждане на системен контрол на всички издавани болнични листове чрез интелигентни IT решения, електронно управление и увеличаване на разходите за превенция и профилактика на заболявания за сметка на разходите за болнична медицинска помощ и за медикаменти. Според организацията трябва да се акцентира върху това хората да не се разболяват, а отклоненията им да се улавят в ранен стадий, отколкото да се печели от скъпоструващи и тежки лечения.

Подкрепи Economic.bg