„Патриотите“ предлагат увеличение на лимита на фирмените ваучери за храна

Вносителите предлагат и намаляване на изискванията към одитите на по-малките фирми

„Патриотите“ предлагат увеличение на лимита на фирмените ваучери за храна

Снимка: Economic.bg/Архив

Лимитът на фирмените ваучери за храна да се повиши от 60 на 100 лв. предлагат депутати от „Обединените патриоти“, начело с Валери Симеонов. Текстовете по идеята са внесени между първо и второ четене на Законопроекта за изменение на Закона за ДДС.

Предложението всъщност идва от работодателските организации, като още преди две седмици председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев заяви, че то е срещнало разбиране от срана на правителството.

Фирмените ваучери за храна са освободени от данък общ доход и осигуровки. Освен това тази сума не се облага и с корпоративен данък. Според „Патриотите“ всеки втори работодател ще увеличи сумата на ваучерите за храна, които предоставя на персонала си.

„Това означава приблизително 250 хил. служители да получават по 100 лв. ваучери за храна на месец, а останалите 300 хил. потребители на системата - по 60 лв.“, обясняват вносителите.

Чрез предложението очаквано ще бъдат намалени приходите в бюджета, тъй като тези разходи са данъчно освободени. Освен това обаче ще бъде необходимо и увеличаването на държавните разходи за ваучери - от 350 млн. лв. на около 500 млн. лв. Според вносителите все пак това ще се компенсира от увеличеното потребление, по-висока събираемост на ДДС и изсветляване на икономиката.

Вносителите обясняват предложението си с факта, че фиксираното данъчно облекчение от 60 лв. на месец под формата на ваучери за храна е въведено преди 10 години (2009 г.), когато тази сума е представлява значителна част от минималната работна заплата (25%). С увеличението на заплатите и продуктивността обаче днес то представлява все по-малък дял от нея.

Припомняме, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов, чрез Закона за ДДС следва да се намали и данъкът за храната, която заведенията доставят по домовете. Това е поредната отстъпка, която правителството прави за ресторантьорския бизнес, след като ДДС за тях бе намален на два пъти в последните месеци - първо за храната, приготвяна и консумирана в заведенията, а след това и за слабоалкохолните напитки - бира и вино. Часове след разпореждането от ГЕРБ заявиха на специален брифинг, че подготвят законодателното предложение, но към 9 ноември то все още не е публикувано на страницата на парламента. Крайният срок за внасяне на промени в Закона за ДДС изтича в четвъртък, 12 ноември.

Друго предложение на „Патриотите“ е да бъдат увеличени праговете, над които малките компании подлежат на задължителен одит - от 2 на 3 млн. лв. за балансова стойност на активите и от 4 на 6 млн. лв. за нетни приходи от продажбите. Също така те предлагат да отпадне и задължението за одит на индивидуалните и консолидираните финансови отчети на акционерните дружества и командитните дружества с акции, независимо дали са над праговете.

Според вносителите на предложенията „създадените нормативни задължения и административна тежест за малките предприятия в България водят до разходване на икономически ресурси и ангажиране на човешки потенциал, който техните конкуренти влагат в далеч по-смислени дейности, като технологично обновяване, повишаване на работни заплати“. Техни изчисления показва, че тази поправка би имала положителен ефект за 2 885 малки български фирми, които ще спестят 6 млн. лв. от разходи за одит. С предложената нормативна уредба приходите от одит ще намалеят с 6%, а одитираните предприятия - с 30%, прогнозират „Патриотите“.

Припомняме, че с измененията в Закона за ДДС управляващите възраждат и СУПТО регулацията, като я правят доброволна с определени преференции за използването ѝ.

Коментари: 0