Наредба Н-18 възкръсва с преференции

Обектите няма да бъдат директно запечатвани при първо нарушение за неиздаване на касов бон

Наредба Н-18 възкръсва с преференции

Снимка: Pixabay

9592 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Спорните текстове в Наредба Н-18 за касовите апарати, от които правителството се отрече на два пъти от юли до септември, възкръснаха, макар и с промени, целящи да успокоят бизнеса, който вече е направил огромни инвестиции в софтуера за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО).

СУПТО

След близо две години обсъждане, няколко крайни срока за влизане в сила и огромна съпротива от страна на бизнеса, още с поемането на поста финансов министър през лятото Кирил Ананиев пусна бомбата, че правителството се отказва от намеренията си да въведе нови изисквания за касовите апарати.

Мярката имаше за цел да изсветли сивия бизнес, но предвид започналите масови антиправителствени протести, пандемията, която срина оборотите на търговските обекти, и изборната 2021 г. кабинетът се отказа от плановете си. Като причина за това бе изтъкнато, че „изискванията за отчитане на продажбите чрез софтуер за управление на продажби в търговските обекти (СУПТО) са допълнителна административна тежест, която е недопустима в условията на пандемията Covid-19“.

Част от бизнеса бе доволна от решението, тъй като стотиците срещи между браншовете и представителите на държавата не доведоха до изчистване на проблемите. Това обаче ядоса бизнеса, който вече бе инвестирал в софтуер, като според Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) хаосът с наредбата е глътнал милиони левове.

Ето защо управляващите внесоха промени в Закона за ДДС, с които да насърчат доброволното използване на софтуерите чрез възможност за ускорено възстановяване на данъчен кредит, неналагане на най-тежката мярка „запечатване на търговски обект“ при първо нарушение за неиздаване на фискален бон, както и ускорена амортизация на софтуера и хардуера, който е инсталиран.

Считаме, че предлаганите промени ще доведат до насърчаване на използването на такива софтуери, както и ще гарантират вече направените от търговците инвестиции по въвеждане на СУПТО“, се казва в мотивите към законопроекта.

Днес бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене предложението. Предстои дебат по него да има и в парламента, като по всяка вероятност той ще бъде следващата седмица.

В позиция до парламентарната комисия от Българската стопанска камара изразяват подкрепа за проекта, тъй като са на мнение, че трябва да бъдат компенсирани всички търговци, които инвестираха и продължават да влагат значителен финансов ресурс, време и усилия по внедряването на СУПТО в търговските си обекти.

Подкрепи Economic.bg