IT общността скочи срещу връщането на СУПТО изискванията

Секторът настоява за пълното отпадане на всички текстове, свързани с тази регулация

IT общността скочи срещу връщането на СУПТО изискванията

Снимка: Pixabay

7270 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Над 90% от IT общността определя намерението за връщането на строгите изисквания за софтуера за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО) под формата на доброволна регулация за неприемливо. Те настояват за пълното отпадане на всички спорни текстове в Наредба Н-18, става ясно още от актуално проучване на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), което тя проведе след новината от миналата седмица

СУПТО

Според анкетата едва 5% от IT бизнеса в България подкрепя връщането на изискванията за СУПТО като доброволен режим, а около 1% са дали „особено мнение по въпроса“.

Заедно с резултатите от проучването от БАИТ потвърдиха още веднъж позицията си относно изискванията, които вече бившият финансов министър Владислав Горанов искаше да направи задължителни за всички бизнеси, за да се „пребори със сивата икономика“.

Според асоциацията СУПТО изискванията всъщност са остаряващи технологични решения, които могат да нанесат дългосрочна вреда върху развитието на бизнеса в България, тъй като стимулират архаични практики. БАИТ твърди още, че независимо дали е доброволен или задължителен, режимът е неприложим за голяма част от фирмите, тъй като е изграден само за бизнес процесите в търговията на дребно.

БАИТ заявяват, че новината за отмяната на изискванията за СУПТО, оповестена от новия финансов министър Кирил Ананиев, всъщност е била посрещната с облекчение от българските фирми. Позицията и проучването на БАИТ са изпратени до Ананиев, както и до парламента преди разглеждането на казуса там.

Подкрепи Economic.bg