Депутатите дадоха живот на СУПТО регулациите

Те приеха предложенията за промени на ГЕРБ

Депутатите дадоха живот на СУПТО регулациите

Снимка: Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

Спорните текстове за касовите апарати, от които правителството се отрече на два пъти между юли и септември, официално влизат в сила от 1 януари 2021 г., но с доброволен характер.

СУПТО

Депутатите днес одобриха на второ четене предложените от ГЕРБ промени, с които се цели бизнесът, който вече е направил инвестиции в софтуера за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО) да се ползва с преференции.

Според промените, които бяха одобрени от парламента чрез Закона за ДДС, търговските обекти, използващи СУПТО, ще имат възможност за ускорено възстановяване на данъчен кредит, един компромис при неиздаване на касова бележка, за което се налага най-тежката мярка „запечатване на търговски обект“, както и ускорена амортизация на софтуера и хардуера, който е инсталиран.

По време на дебатите по темата от БСП обвиниха управляващите за разходите, които държавата е направила в системите на НАП, така че да отчита приходите на обектите, както и за разходите, които бизнесът направи, когато въвеждането на СУПТО регулациите изглеждаше сигурно.

Припомняме, че за въвеждането на СУПТО изискванията във всеки търговски обект настояваше бившия финансов министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Намеренията за влизането им в сила обаче бе заличено веднага след като Кирил Ананиев зае поста на Горанов във финансовото министерство.

Kaтo пpичинa зa тoвa бe изтъĸнaтo, чe „изиcĸвaниятa зa oтчитaнe нa пpoдaжбитe чpeз coфтyep зa yпpaвлeниe нa пpoдaжби в тъpгoвcĸитe oбeĸти (CУΠTO) ca дoпълнитeлнa aдминиcтpaтивнa тeжecт, ĸoятo e нeдoпycтимa в ycлoвиятa нa пaндeмиятa Соvіd-19“. Към това обаче бяха прибавени и някои други фактори - започналите масови антиправителствени протести, пандемията, която срина оборотите на търговските обекти, и изборната 2021 г.

Производители и разпространители на софтуер за разпространение на продажбите в търговските обекти, ако желаят, може да декларират в НАП своите програми, като НАП ще поддържа списък с тези, които отговорят на изискванията на Наредба 18. Според промените ако търговските обекти заявяват, че ще използват един от тези софтуери за управление на продажбите в търговските обекти, те нямат право да използват друг подобен софтуер. Ако направят подобно нарушение, те ще бъдат глобявани с 5000 до 10 000 лв., а освен това обектът ще се запечатва за срок до 30 дни. 

Коментари: 0