Еврото надмина долара при международните плащания за първи път от 2013 г.

Спадът в дела на долара се дължи на забавяне на световната търговия, причинено от пандемия, рецесия и политическа нестабилност

Еврото надмина долара при международните плащания за първи път от 2013 г.

Снимка: Pixabay

800 ~ 1 мин. четене

За първи път от февруари 2013 г. еврото надмина долара при международните плащания през октомври, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни от платежната система SWIFT.

Според статистиката 37.82% от клиентските и институционалните трансгранични плащания през октомври са извършени в евро, което е 6 процентни пункта повече, отколкото беше в края на 2019 г. Делът на транзакциите в долари намалява с 4.6 процентни пункта до 37.64%.

Данните от SWIFT, която обработва съобщения за трансгранични плащания за повече от 11 000 финансови институции в 200 държави, показват, че единната валута на Европейския съюз и зелените пари са последвани от британската лира и японската йена. Канадският долар изпревари юана на Китай за петото място.

Спадът в дела на долара се дължи на забавяне на световната търговия, причинено от пандемия, рецесия и политическа нестабилност. В същото време, според юлските данни, доларът продължава да бъде основната валута за пласиране на облигации и привличане на трансгранични заеми.

Подкрепи Economic.bg