МФ предлага законови поправки, отменящи по-строгия контрол над оборотите

Край на двегодишна сага, в която голяма част от бизнеса направи очевидно ненужни инвестиции в софтуер и касови апарати

МФ предлага законови поправки, отменящи по-строгия контрол над оборотите

Снимка: Красимир Свраков

5084 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Заявката на новия финансов министър Кирил Ананиев да отмени въвеждането на новите изисквания за контрола върху оборота на търговските обекти е потвърдена с предложения за промени в Закона за ДДС.

Според представения за обществено обсъждане законопроект заложените изисквания към бизнеса за отчитане на продажбите чрез софтуерите за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО) отпадат. Заедно с тях отпадат и изискванията към производителите и разпространителите на тези програмни продукти, които вече няма да са длъжни да ги лицензират в НАП.

Ако текстовете бъдат приети и гласувани в парламента, с тях ще се сложи край на двегодишна сага, в която голяма част от бизнеса направи очевидно ненужни инвестиции в софтуер, обучения и устройства. С приемането на законопроекта Ананиев ще може да осъществи обещаните още през юли изменения в придобилата известност Наредба Н-18, с които на практика ще бъдат отменени въведените преди две години куп неясни нови изисквания към фирмите за отчитане към данъчните.

„За изминалия двугодишен период въпреки непрекъснатия диалог с производители / разпространители на софтуери за управление на продажбите и ползватели на същите, и приетите множество предложения за прецизиране на разпоредбите, касаещи изискванията към софтуера за управление на продажбите в търговски обект, все още са налице правила, които водят до противоречиви тълкувания на условията на закона и наредбата“, се посочва към мотивите на законопроекта, с които се предлага текстовете за СУПТО да отпаднат.

Като следствие от това финансовото министерство стига до извода, „че към този момент изискванията към софтуера за управление на продажбите в търговски обект пораждат затруднения, противоречия и пречки за бизнеса, поради което разпоредбите на чл. 118 от ЗДДС, засягащи изискванията за деклариране и използване на софтуера за управление на продажбите, се отменят“.

Промяната в позицията на финансовото министерство бе обявена още в първата седмица, след като депутатите гласуваха оставката на вече бившия министър на финансите Владислав Горанов, който бе най-големият защитник на промените, имащи за цел да изсветлят търговията. Тя дойде и в началото на антиправителствените протести като част от усилията на управляващите да отговорят на очакванията на недоволни сектори.

Финансовото министерство обяви за първи път намеренията си да вкара в регулация използваните софтуери още през февруари 2018 г., като оттогава по темата бяха проведени стотици срещи и консултации, а измененията бяха отлагани многократно.

Подкрепи Economic.bg