Deloitte отличи 3 български компании сред най-бързо растящите в региона

Финтех компаниите превзеха тазгодишната класация Deloitte Technology Fast 500 EMEA

Deloitte отличи 3 български компании сред най-бързо растящите в региона

Снимка: Unsplash

Три български компании намериха място в класацията за 2020 г. на 500-те най-бързо растящи технологични играчи в Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA), които Deloitte излъчва ежегодно. Deloitte Technology Fast 500 EMEA е класация по сектори с фокус върху технологичната екосистема. Тя отличава компаниите, които са постигнали най-бързите темпове на растеж на приходите през последните четири години. 

В тазгодишния списък за региона има компании от 22 държави. Средният темп на растеж е 1258% през 2019 г., което значително надхвърля този от 2018 г. – от 969%. Победителите бяха избрани въз основа на процентното нарастване на приходите през финансовата година от 2015 до 2018 г.

Българската следа в състезанието

С най-добър резултат от тримата участници се нарежда Botron Software Solutions на 267 място с 503% ръст. Botron е глобална софтуерна компания, основана през 2013 г. от група приятели, запалени по процесите и инструментите за разработка на софтуер. 

След тях в класацията e Accedia, която се нарежда под номер 382 с ръст от 280%. Компания за IT услуги е специализирана в технологичното консултиране и разработване на софтуер както за малки и средни, така и за големи предприятия по целия свят. Всекидневно изграждат приложения, свързващи бизнеса и крайните потребители.

„Горди сме, че сме сред 500-те най-бързо растящи технологични компании в EMEA. Въпреки органичния преход от технологично стартиращо предприятие с висок растеж към голяма компания, ние продължаваме да нарастваме стабилно благодарение на гъвкавостта на нашето портфолио и технологичен опит”, споделят от компанията.

Под номер 466 в класацията се нарежда компания Scalefocus със 185% ръст. Фокусът им е разработка на цялостни IT решения, консултантски услуги и технологична иновация за клиенти в Западна Европа и Северна Америка.

„Изключително сме горди, че за трета поредна година влизаме в най-престижната бизнес класация за бързо растящи технологични компании в нашия регион”, споделя Пламен Цеков, съосновател и изпълнителен директор на Scalefocus. Той добавя, че „днес ние преминаваме през адаптация на бизнес модела ни към новите реалности на пазара и вярваме, че нашият опит и технологична експертиза ще е от решаващо значение както за правилната дигитална трансформация на нашите клиенти, така и за дългосрочното им позициониране на постоянно променящия се пазар”.

В тазгодишния списък прави впечатление силното присъствие на финтех компании, чиито общ брой в Deloitte Technology Fast 500 е 50 – тоест 10% от шампионите по ръст в региона са от тази сфера. В топ 10 на класацията присъствието им е още по-осезаемо, като делът им се равнява на 40%, включително първото (Revolut) и второто (OakNort) места.

Коментари: 0