Евродепутатите не одобриха унгарския кандидат за еврокомисар

Оливер Вархели е получил подкрепа единствено от Европейската народна партия

Евродепутатите не одобриха унгарския кандидат за еврокомисар

Снимка: БТА

Европейските депутати не одобриха днес кандидатът на Унгария за европейски комисар по политиката за разширяване Оливер Вархели, пише EUObserver. Той беше изслушан днес от Комисията по външните работи на Европейския парламент. Депутатите не са отхвърлили кандидатурата му изцяло, а искат да му зададат още въпроси.

Според представители на Европейски  парламент унгарецът е бил подкрепен единствено от Европейската народна партия, член на която е управляващата в Унгария "Фидес". Останалите парламентарни групи – Социалистите и демократите, "Обнови Европа", Зелените и Обединената европейска левица – са гласували против.

В края на септември правната комисия към ЕП отхвърли кандидатите за еврокомисари на Румъния и Унгария (съответно Рована Плумб и Ласло Трочани) и така двете държави трябваше да предложат нови имена за членове на Европейската комисия. Причината за тяхното отхвърляне бяха за съмнения за конфликт на интереси.

При изслушването си днес Вархели настоя, че няма да се подчинява на влиянието на националистки настроения унгарски премиер Виктор Орбан. Така кандидат еврокомисарят се опита да разсее опасенията за близките отношения на Будапеща с Русия и Турция.
Коментари: 0