Еврокомисар Корина Крецу идва на инспекция в България

Тя ще участва в редица срещи и дискусии, свързани с регионалното развитие

Еврокомисар Корина Крецу идва на инспекция в България
3902 ~ 3 мин. четене

Европейският комисар по регионална политика Корина Крецу ще посети България на 28 и 29 май. Във връзка с очакваната визита е ускорена работата по довършване на ЛОТ 2 на магистрала "Марица", предаде БГНЕС.

Много е вероятно участъкът от Димитровград до границата при "Капитан Андреево" да бъде официално открит по време на посещението на румънския еврокомисар, която ще инспектира работата по магистрала "Марица", финансирана със средства по Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г.

Предвидени са срещи на Крецу с премиера Бойко Борисов, с вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев и министрите Лиляна Павлова, Ивелина Василева и Ивайло Московски. Отговарящият за инвестициите в инфраструктурни обекти еврокомисар ще разговаря и с кмета на София Йорданка Фандъкова във връзка с довършителните работи на завода за боклука и стартирането на строителството на третия метродиаметър, което е планирано за края на годината.

В срещите си с българските официални представители Корина Крецу ще представи още веднъж причините, поради които ЕК все още не е одобрила 2 от ключовите оперативни програми за България за периода 2014-2020 – "Регионално развитие" и "Околна среда". 

Одобрението се очаква да бъде факт в средата на месец юни, а забавянето в голяма степен се дължи на нежелание на управляващите у нас да се съобразят с изискванията на ЕК за концентрация на инвестициите в по-малко на брой населени места, както и бенефициенти по проектите за подмяна на ВиК-инфраструктурата да бъдат ВиК-операторите, а не общините, както беше през първия програмен период.

По време на разговорите Корина Крецу ще обсъди и ускоряването на процеса по усвояване на еврофондовете от програмния период, който приключва в края на 2015 г. В момента България е на 23-та позиция от 28 страни-членки на ЕС по усвояване на фондовете със 75,7%. Очаква се да бъде обсъдена възможността за "фазиране" на част от рисковите проекти, които няма да успеят да бъдат довършени в оставащите месеци. Сред тези обекти са строителството на Северната скоростна тангента на София, рехабилитация на ж.п. инфраструктура и няколко проекта в областта на опазването на околната среда и водите.

По инициативата на комисар Крецу на 30 април ЕК прие преработена версия на Насоките за приключване на програмите по политиката на сближаване за стария програмен период. Създадена бе възможност за "10% гъвкавост", която позволява оперативната програма да изразходва с 10% повече от определените средства по даден приоритет при условие, че това се компенсира с намаление на разходите по друг приоритет от същата програма. 

Новите насоки определят и как определени проекти, при които има забавяне, могат да бъдат "фазирани" от стария програмен период и довършвани през следващия. Промяната стана възможна, след като България, Хърватия, Чехия, Унгария, Италия, Румъния, Словакия и Словения алармираха, че няма да успеят да приключат изпълнението на инфраструктурни проекти до края на 2015 г.

В София Крецу ще участва и в дискусия за предизвикателствата на политиката на сближаване в новия програмен период. Форумът се организира от евродепутата Искра Михайлова, която е и председател на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент.

Това е първото посещение на еврокомисаря на Румъния Корина Крецу у нас. Отговарящият за регионалната политика, която е излъчена от Партията на европейските социалисти, посети през тази седмица Гърция. Очаква се сред темите, които ще бъдат обсъдени да бъде и изграждането на интерконекторните газови връзки на България с Гърция, Румъния и Сърбия. В началото на годината, при среща в Брюксел премиерът Бойко Борисов запозна Крецу с идеите му за изграждането на газов хъб у нас.

Подкрепи Economic.bg