Уволниха журналист заради фалшиви репортажи

Федерацията на канадските журналисти започна разследване срещу него

Уволниха журналист заради фалшиви репортажи
3650 ~ 1 мин. четене

Канадският журналист Франсоа Бугинго, който може да е измислял репортажи от конфликтни зони от 20 г. насам, беше уволнен снощи от всичките си работодатели в телевизията, радиото и в печатните медии, предаде AFP.

41-годишният журналист, родом от Конго, беше обвинен в разследване на сп. Presse, че е измислил репортажи в Либия, в Сомалия и в Босна. Разследването поставя под съмнение и други репортажи, опирайки се на свидетелствата на негови колеги, които Франсоа Бугинго твърди, че е срещнал по време на работата си.

Presse съобщава, че журналистът наскоро е признал, че никога не е ходил в либийския град Мисрата. Бугинго заяви във Facebook, че е "смаян" от твърдението на сп. Presse и изрази съжаление за действията на работодателите си. Той увери, че винаги е съобщавал "проверена и солидна информация".

Професионалната федерация на журналистите от Квебек, чийто член е Бугинго, заяви че обвиненията срещу него "могат да навредят на доверието към журналистическата професия". "Отчитайки тежестта и системния характер на отправените обвинения", федерацията подкани Бугинго да даде обяснения.

Подкрепи Economic.bg