Европейски банки правят трансгранична мрежа за мобилни разплащания

Заради бързия ръст на мобилните разплащания

Европейски банки правят трансгранична мрежа за мобилни разплащания

Снимка: Pixabay

Седем доставчици на мобилни разплащателни услуги, собственост предимно на банки, изграждат общоевропейска мрежа в опит да се противопоставят на нарастващата конкуренция от финтех компании и глобални технологични гиганти като Apple Inc.

MobilePay на Danske Bank A/S, която оперира в Дания и Финландия, заяви, че асоциацията има за цел да проправи пътя за трансгранични транзакции за цели 25 милиона потребители. Другите участващи компании са Banccontact Payconiq от Белгия, Bluecode от Германия и Австрия, SIBS от Португалия, шведската Swish, VIPPS на Норвегия и TWINT от Швейцария, съобщава Блумбърг.

„Бързият растеж на мобилните плащания ще доведе до нарастващо потребителско търсене на възможности да плащате навсякъде в Европа с вашето мобилно разплащателно решение, изоставяйки картите и портфейла“, казва в изявление изпълнителният директор на MobilePay Марк Раа-Хансен. 

„В бъдеще още мобилни платежни системи ще се присъединят“, допълва той.

Асоциацията на европейските мобилни платежни системи е базирана в Цюрих и нейните членове имат над 350 банки партньори, използващи техните мрежи.
Коментари: 0