Европейският съд удари телекомите и подкрепи интернет неутралността

Новината е голям проблем за телеком индустрията, която се бори за по-малко ограничения

Европейският съд удари телекомите и подкрепи интернет неутралността

Снимка: Unsplash

Най-висшият съд в Европа подкрепи правилата на Европейския съюз за интернет неутралност, според които телекомуникационните оператори трябва да третират целия трафик на данни еднакво, предава Reuters. Новината е удар върху телеком индустрията, която се бори за по-малко ограничителен режим.

Приетите през 2015 г. правила бяха приветствани от големите технологични компании и потребителските групи, тъй като заставят операторите да не блокират или забавят по изкуствен път, с цел финансови печалби, трафика на данни чрез предлагането на по-бързи ленти.

Телекомите обаче настояват за по-либерални правила, които да им позволяват да увеличават приходите си от специализирани услуги като безпилотни автомобили и IoT например, така че да компенсират намаляващите обороти от традиционния телефонен бизнес.

Потребителските организации обаче настояват, че без интернет неутралност се създават предпоставки за дискриминация, тъй като доставчикът на интернет има правото да фаворизира определени приложения и услуги чрез пакети, даващи „нулеви тарифи“. Така едни продукти стават по-предпочитани за използване от други, но не заради собствените си предимства, а поради индиректни стимули.

Припомняме, че през 2017 г. в САЩ отмениха приетата две години по-рано интернет неутралност. 

Коментари: 0