Европейските лидери отхвърлиха Вебер за председател на ЕК

Те ще опитат да се обединят около нова кандидатура преди първото заседание на новия ЕП на 2 юли

Европейските лидери отхвърлиха Вебер за председател на ЕК

Снимка: БТА

Манфред Вебер няма да стане председател на Европейската комисия. Това са се споразумели европейските лидери на срещата на страните от Г-20 в Япония, пише Deutsche Welle. Лидерите на страните членки на ЕС се надяват да се обединят кой да е ръководител на ЕК пред първата сесия на новия Европейски парламент на 2 юли.

Вебер изглеждаше най-вероятният избор да оглави Комисията, тъй като той бе водещият кандидат на най-голямата парламентарна група в ЕП – тази на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП). Вебер обаче не успя да си осигури достатъчно подкрепа от другите партии в Европарламента.

Източници, близки до официалните европейски представители, са казали пред германския вестник Welt am Sonntag, че Вебер е отстранен от надпреварата за председател на ЕК след консултации между европейските лидери и различните европейски партии. Според същите източници германският канцлер Ангела Меркел, която подкрепяше кандидатурата на германеца, вече е приела отхвърлянето му от европейските ѝ колеги.

Коментари: 0