Борбата на Джонсън за власт подхранва анти-Brexit движението

Вижданията на бившия външен министър променят мнението на депутати, които преди не са подкрепяли идеята за втори референдум

Борбата на Джонсън за власт подхранва анти-Brexit движението

Снимка: БТА

Възможността бившият британски външен министър Борис Джонсън да е следващият премиер на страната дава нова енергия на агитиращите за спирането на Brexit, пише Business Insider. Хората зад движението съобщават, че откакто Джонсън е започнал кампанията си за достигане до премиерския пост, даренията към тях са се увеличили.

Фаворитът за наследник на Тереза Мей обеща, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз на 31 октомври, със или без споразумение с Брюксел. Също така Джонсън отказа да отхвърли възможността да затвори временно британския парламент с цел да осъществи Brexit. Така той печели гласовете на про-Brexit настроеното мнозинство от членовете на управляващата Консервативна партия.

Освен че му печели поддръжници сред консерваторите, силно антиевропейската реторика на Джонсън обаче мотивира към действие анти-Brexit настроените британски граждани както в британския парламент, така и извън него. Според високопоставен представител на движението, настояващо да се проведе нов референдум за членството на Великобритания в ЕС, Джонсън „обединява сърцата и умовете“ на депутатите, които преди не са подкрепяли идеята за ново обществено допитване.

Възможността изборът на Джонсън за следващ премиер на Великобритания да се окаже нож с две остриета за Консервативната партия, проличава и от скорошно допитване сред британските граждани. Според него, докато бившият дипломат №1 е харесван сред гласоподавателите на консерваторите и сред гласувалите за Brexit, той е дълбоко непопулярен сред либерално и анти-Brexit настроените респонденти.

Вчера активисти от движението за втори референдум за Brexit отидоха в град Ексетър, югозападна Англия, където Джонсън участваше в предизборен дебат с неговия съперник за премиерския пост Джереми Хънт. Те разгърнаха плакат със снимката на основния идеолог на Brexit Найджъл Фараж, в чийто джоб стои Джонсън, с надпис: „В неговия джоб“.

Коментари: 0