Златото отскочи от двуседмичното си дъно

Петролът отчете силна подкрепа от пазара, след като достигна до 72$ за барел

Златото отскочи от двуседмичното си дъно

Снимка: Pixabay

420 ~ 3 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Американските пазари приключиха последната сесия от изминалата седмица с консервативно повишение. S&P500 и Dow Jones нараснаха с почти един процент, докато NASDAQ записа успешна сесия, установявайки се с 1.75% по-високо спрямо предходния ден. S&P500 достигна до под 0.2% от рекордната си стойност достигната в началото на май, към този момент индекса записа 0.6% седмичен ръст, което постави ръст от над 12% спрямо началото на годината.

През настоящата седмица се очаква да бъдат публикувани месечни данни за инфлация в четвъртък. Данните за април отчетоха 4.2% ръст спрямо предходната година, което е най-бързо растящото ниво достигано от 2008.

Европейските пазари затвориха с повишение петъчната сесия, след като вниманието на инвеститорите бе насочено към позитивните данни за работни места. FTSE100 нарасна с 0.07%, до 7069.04, докато DAX 30 се установи с 0.39% по-високо до 15692.90 пункта.

Петролът продължи да отчита силна подкрепа от пазара, след като достигна до 72$ за барел – за пръв път от 2019. OPEC+ успяха да достигнат до споразумение, което ограничи производството, довеждайки суровината в дефицит. Brent нарасна с 0.8%, установявайки се на 71.89$ за барел, докато WTI се повиши с 1.18%, търгувайки се на 69.76$ за барел.

Златото успя да отскочи от двуседмичното дъно в петък, но въпреки това скъпоценният метал отрази най-високия си спад от март. Спот златото нарасна с 1% за деня, търгувайки се на 1889.29$ за тройунция, докато златните фючърси се установиха с 1% по-високо, до 1892$ за тройунция.

Акценти днес

Икономически данни - Китай

В първия ден на седмицата, Китай ще публикува своя търговски баланс, което може да повилия позитивно азиатските пазари, като прогнозите сочат силно повишение спрямо предходното събитие. Европейските и Американски пазари няма публикуват важни икономически събития през настоящия ден. 

Инструмент на фокус

DTE – 4 Часа

Акциите на компанията образуват възходящо движение, като текущата стойност навлезе в зона на подкрепа съставена през средата на май, около психологическото ниво от 17.20. При засилен натиск от пазара, може да се очаква понижение до 50 периодната експоненциална средна, движеща се около ниво 17.00.

EUR/GBP – Дневна

Валутната двойка състави низходящо движение , като през изминалата седмица, стойността успя да премине под 50 периодната ЕМА. При запазване на текущото движение може да се очаква достигане до долната тренд линия и ниво около 0.8500. MACD показва намаляване на волатилността към този момент, което може да доведе до запазване на текущата посока на движение.

Copper– Дневна

Договорите за разлика върху ценния метал образуват възходящо движение от началото на март, като текущата стойност се намира точно на долната тренд линия и над 50 периодната експоненциална средна. Ако цената успее да задържи над ниво на 50 ЕМА, може да се очаква повишение в стойностите до психологическото ниво от 475.00. При успешен пробив под тренд линията и 50 ЕМА, суровината ще получи силна съпротива, която може да доведе до понижение около подкрепата съставена на 400.00.

US500 – 4 Часа 

US500 съставя възходящ тренд, след силно волатилния май месец, който доведе до рязък спад в стойността на индекса. Текущата стойност не успя да пробие 100 периодната експоненциална средна, като в петък успя да се върне в съставения тренд. При засилена подкрепа може да се очаква повишение до 4 250, около горната тренд линия. 

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.htmlПодкрепи Economic.bg